14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csillagászatMAGYARORSZÁGnaprendszerTechűrűrkutatásüstökös

Hatalmas üstökös közeledik a Nap felé

Egy friss tanulmány alapján a Naprendszer belseje felé halad egy hatalmas üstökös – írja a ScienceAlert. Az objektum olyan nagy, hogy eleinte törpebolygónak hitték.

A C/2014 UN271, azaz a Bernardinelli-Bernstein-üstökös viszonylag távol jár majd csillagunktól: a Szaturnusz pályáján kívül fog elhaladni. A folyamat során ugyanakkor a szakértők az égitest mérete miatt rengeteg adatot gyűjthetnek róla. A vizsgálatok segíthetnek jobban megérteni, hogy milyen objektumok keringenek a rendszer külső tartományában, az Oort-felhőben, de a Naprendszer korai történetének megismeréséhez is hozzájárulhatnak.

Gary Bernstein, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa és az egyik felfedező szerint az égitest lehet az eddigi legnagyobb üstökös.

Az objektum több mint 3 millió éve nem járt a Naprendszer belsőbb részein.

Jim Miller / Getty Images Illusztráció.

A Neptunusz pályáján túl elhelyezkedő égitestek vizsgálata nem egyszerű. Rendszerünk külső tartományai távoliak és sötétek, a helyi objektumok pedig általában kis méretűek. A 2013 és 2019 között futó Dark Energy Survey (DES) projekttel azonban rengeteg olyan adatot gyűjtöttek, amelyek hozzájárulhatnak a feltérképezéshez.

Bernstein és kollégája, Pedro Bernardinelli, ezen információkat elemezve bukkantak a C/2014 UN271-re. Új tanulmányukban részletesebben is bemutatják az égitestet. A kutatók úgy vélik, hogy ez lehet az egyik legősibb üstökös, amelyet valaha megfigyeltek.

Az objektum 2031-ben lesz a legközelebb a Naphoz, ekkor 10,97 csillagászati egységre fog járni. Noha az üstökös hatalmas, 155 kilométer széles, szabad szemmel nem lesz látható az éjszakai égbolton, távcsövekkel viszont megvizsgálhatják majd.

The post Hatalmas üstökös közeledik a Nap felé first appeared on 24.hu.

Related posts

Onyutha Judit 15 kilót fogyott, mert már nem ismert magára

MOCOHU

Egy életen át hathat az egészségtelen gyermekkori táplálkozás

MOCOHU

Csütörtöktől újabb 100 ezer oktatásban dolgozót olthatnak be

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This