13.9 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
állatokállatvilágdelfinMAGYARORSZÁGmorbillivírusTudományvíruszöldövezet

Új vírust mutattak ki delfinekben

Egy új vírustörzset fedeztek fel egy Hawaiinál elpusztult delfinben – írja az IFLScience. A szakértők attól tartanak, hogy a kórokozó komoly fenyegetést jelent a helyi állatokra.

Kristi West, a Manoai Hawaii Egyetem tengerbiológusa és társai tanulmányukban azt írják, egy 2018-ban elpusztult Fraser-delfint vizsgáltak, melynek teteme Mauinál sodródott partra. A fiatal hím első ránézésre egészségesnek tűnt, de szöveteiben fertőzést észleltek.

A mintákban aztán a csapat a morbillivírusok egy új típusát mutatta ki.

West szerint a 2018-ban elpusztult Fraser-delfin esete azt jelenti, hogy egy új és igen sokszínű törzs van jelen a hawaii vizekben.

Tom Meaker / Getty Images

A morbillivírusok egy nagyon változatos nemzetséget alkotnak, az emberek esetében a kórokozók felelősek a kanyaróért, míg a kutyáknál és a macskáknál a szopornyicáért. A cetfélékben és más tengeri emlősökben jelen lévő morbillivírus az embereket nem fenyegeti, de az állatokra komoly fenyegetést jelenthet. 2013-ban egy törzs legalább 50 delfint ölt meg Nyugat-Ausztriánál, egy másik pedig nagyjából 200-at Brazíliánál.

Az új morbillivírust eddig egyetlen hawaii példányban mutatták ki, de a Manoai Hawaii Egyetem munkatársai csupán a térségben azonosított tetemek mintegy 5 százalékához férnek hozzá. Mivel a Fraser-delfinek sokat vándorolnak a nyílt tenger és a partok között, rendkívül társasak, és akár más cetfélékkel is interakcióba lépnek, félő, hogy az új törzs elterjed a régióban. Hawaii környékén számos veszélyeztetett delfin- és bálnafaj él, melyeknél súlyos egyedszámcsökkenést okozhat egy járvány.

The post Új vírust mutattak ki delfinekben first appeared on 24.hu.

Related posts

Kemoterápia közben sem hagyja abba az oktatást egy minnesotai tanárnő

MOCOHU

Szikora Róbert szerint ördögűzést kellene végezni Marilyn Mansonon

MOCOHU

„El is ment az önbizalmam” – Szilágyi Áron nem tud örülni a bronzéremnek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This