20.2 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelfölddkegyházMAGYARORSZÁGpárbeszédpedofíliapedofiltörvény

Két ellenzéki párt is pedofilellenes törvényt nyújt be az egyházon belüli bűncselekmények feltárására

A Fidesz propagandacélú és a szexuális kisebbségeket sértő törvényének elfogadása után a DK szerdán egy valódi pedofilellenes törvényt nyújt be a parlamenthez, amely feltárná az egyházon belüli pedofil bűncselekményeket, áll a párt közleményében.

Mint írják, az elmúlt hónapokban több eset is napvilágot látott, amelyben egyházi személyek követtek el gyermekek elleni szexuális bűncselekményeket, következmények nélkül: a mai napig szabadlábon vannak, maradhattak az egyházban, sőt fiatalokkal, gyerekekkel is foglalkozhatnak.

A Demokratikus Koalíció pedofilellenes törvényjavaslata értelmében:

  • Aki gyermek elleni szexuális bűncselekményt követ el, azt egész életére el kell tiltani minden olyan tevékenységtől, amelyben fiatalkorúakkal foglalkozhat. Ez alól nem lehetnek kivételek az egyházi személyek sem!
  • Aki gyermek elleni szexuális bűncselekményről tudomást szerez, és nem tesz az ügyben feljelentést, 3 év szabadságvesztéssel büntethető. Ez alól nem lehetnek kivételek azok sem, akiket a tevékenységük során titoktartási kötelezettség terhel, a pedofília nem lehet gyónási titok sem.
  • Az Országgyűlés arra kötelezi a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, hogy a hatálybalépést követő 15 napon belül egy átfogó, belső vizsgálatában tárja fel a katolikus egyházon belül a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaéléseket, és a vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozza.

A Demokratikus Koalíció pedofilellenes törvényjavaslatát a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának is eljuttatja, egyben konzultációt kezdeményez arról, hogy az Országgyűlés milyen törvényjavaslattal segítse elő a katolikus egyház megtisztulását, amelyet Ferenc pápa is követel.

Kapcsolódó
Szerdán a Sándor-palotánál tüntetnek a melegellenessé alakított pedofiltörvény miatt

Áder Jánosnak szeretnék megmutatni, hogy „a szeretet erősebb a gyűlöletnél”.

A Párbeszéd szintén kora délután közölte, hogy Szabó Tímea társelnök, frakcióvezető és Tordai Bence frakcióvezető-helyettes benyújtott egy törvényjavaslatot az egyházon belüli szexuális bűncselekmények ellen.

A javaslatuk lényege inkább a gyónási titokra irányul, közleményük szerint ugyanis a titoktartási kötelezettség jelenleg sem korlátlan, célszerű azonban tovább szűkíteni oly módon, hogy az ne terjedjen ki a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett, a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekményre vonatkozó információkra.

Mint írták, e szabályozás azért is elengedhetetlen, mivel az egyházak saját belső szabályozása nem feltétlenül egyezik a világi törvényekkel, így például a katolikus egyház álláspontja szerint a papok titoktartási esküje kiterjed arra is, ha a gyóntatószékben szexuális zaklatásokat gyónnak meg nekik.

A pedofil cselekmények súlyossága, és a gyermekek védelmének elsődlegessége miatt azonban szükséges a gyónási titok áttörése, és e körben egységes szabályozás bevezetése.

– közölték.

Kapcsolódó
Népszava: a német cégeknél is kiverte a biztosítékot a melegellenessé alakított pedofiltörvény

Kedden Michael Roth államminiszter is erős szavakkal illette a Fidesz és a Jobbik által elfogadott törvényt.

The post Két ellenzéki párt is pedofilellenes törvényt nyújt be az egyházon belüli bűncselekmények feltárására first appeared on 24.hu.

Related posts

25 millió forintnyi közpénzt adott Kásler Miklós Horthy Miklós egykori étkezőkocsijának felújítására

MOCOHU

Gyönyörű videó készült a betlehemi csillagról

MOCOHU

Kilőtt a budapesti újlakáspiac (x)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This