13.9 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
igaly diánakommentátorkoronavírusMAGYARORSZÁGmeghaltsiklós erikskeetSportsportlövészetsportlövő

„Igaly Diána olyan maradt olimpiai bajnokként is, mint bármely hétköznapi ember”

Csütörtök este, 56 éves korában elhunyt az olimpiai bajnok sportlövő, a magyar szövetség alelnöke. Igaly Diána minden idők egyik legeredményesebb magyar sportlövője volt, többszörös világ- és Európa-bajnok, 2000-ben, Sydneyben bronzérmes, míg 2004-ben olimpiai bajnok lett skeetlövészetben.

Kapcsolódó
Meghalt Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő

A magyar szövetség alelnökét egy ideje kórházban ápolták a koronavírus miatt, szervezete mostanáig bírta a harcot.

Az athéni aranyérméről többek szerint feledhetetlen rádióközvetítésben számolt be Siklós Erik, a Magyar Rádió sportosztályának riportere, akit Igaly Diánával kapcsolatos emlékeiről kérdeztünk.

„A véletlennek köszönhetem, hogy nekem jutott az aranya. Az athéni olimpia sportlövészet-közvetítéseinél szóba sem került a nevem előzetesen. Emlékszem, Dia 2002-ben Lahtiban, egyéni világbajnoki címmel, az első magyar sportolóként kvalifikálta magát Athénra, aztán a következő évben ugyan összejött egy vb-bronz neki, de az olimpia előtt összességében mégsem úgy szállította az eredményeket, ahogy sokan remélték. Athénban az első versenynapok sikertelensége után a rutinosabb kollégák ezért váratlanul rám bízták a skeetlövészetet”.

Siklós azt mondta, úgy ment ki a lőtérre, hogy lesz, ami lesz, valahogy majd megoldja. A selejtező alatt csak egy-egy rövid összefoglalóra kellett bejelentkeznie, ami rutinfeladatnak számított, mert másfél percben kellett elhadarnia 30-40 perc eseményeit.

Aztán amikor kiderült, hogy Igaly döntőbe került, és a 45 perces finálét élőben kell közvetítenie, akkor összeszorult a gyomra.

„Szerencsére a döntőig maradt két órányi időm, ezalatt leültem az edzőkkel, akik beavattak a lövészet szabályaiba, rejtelmeibe, és átvettem velük a szakszavakat is. Diával az olimpia előtt sok évre visszanyúló munkakapcsolatunk alakult ki, számos interjút készítettem vele. Furcsa módon versenyezni mégsem láttam soha, és az athéni döntő előtt is csak egy-két szót tudtam váltani vele. Ezért nem tehettem mást, a selejtező hangulatából és a kétórás gyorstalpalóból építettem fel a döntő közvetítését. Novotny Zoltán valamilyen hetedik érzékének köszönhetően rendelt kommentátorállást, így tudtam megfelelő körülmények között tolmácsolni a hallgatóknak Dia fantasztikus aranyérmét.

Sok szempontot figyelembe véve azóta is ezt a közvetítést tartom rádióriporteri munkásságom csúcsteljesítményének. Emlékszem, az olimpia után odajött hozzám a parlamenti fogadáson. »Már kezdek rád féltékeny lenni, mert senki sem az olimpiai aranyamról beszél, hanem a közvetítésedről« – mondta szeretetteljesen, mosolyogva, mindenfajta neheztelés nélkül.

Siklóst egy kollégája hívta fel Igaly halálhírével, ami sokkolta, megszólalni sem tudott. A sportlövőt végtelenül tiszta, egyenes, szeretetteljes emberként írta le.

„Olyan maradt olimpiai bajnokként is, mint bármely hétköznapi ember. Azért szerettem vele időről időre találkozni, mert áradt belőle a jókedv, a nyugalom, a szeretet, és a közelében mindebben meg lehetett merítkezni.”

The post „Igaly Diána olyan maradt olimpiai bajnokként is, mint bármely hétköznapi ember” first appeared on 24.hu.

Related posts

Kézi-Eb: annyi a koronavírusos, lassan nem tud kiállni Németország

MOCOHU

Kukásautó zúzott halálra egy szemetesben alvó 13 éves fiút Ausztráliában

MOCOHU

215 gyerek maradványait találták meg egy korábbi bentlakásos iskola területén Kanadában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This