11.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldegyetemfelsőoktatásfelvételifelvételi pontokMAGYARORSZÁG

Fizetős előkészítőkért és templomi szolgálatért is pluszpont járhat az egyetemi felvételin

Új pontszámítási rendszer debütál a 2024-es egyetemi felvételin, ahol az RTL összefoglalója szerint az eddig megszokotthoz képest már nem kizárólag az egységes teljesítmények, tanulmányi eredmények számítanak. Idéntől jelentős mennyiségű plusz pont jár majd azért, ha valaki – pénzért – elvégzi az adott egyetem saját felvételi előkészítőjét, de az is sok jóra számíthat, akinek a szülei, nagyszülei szintén a célintézménybe jártak.
Ami nem változik, hogy az összesen megszerezhető 500 pontból továbbra is 400 pont adható majd a középiskolai és érettségi eredményekre. A fennmaradó 100 többletpontot (ami eddig többnyire nyelvvizsgára, sport- vagy tudományos teljesítményre járt) idéntől viszont egy „intézményközpontúbb” szemlélet alapján osztják ki, amiben nagy mértékű szabadságot kapnak az egyetemek. Korábban minden egyetem minden szakán ugyanaz a fajta pluszteljesítmény ért többletpontokat, és ezért mindenhol ugyanannyi pont járt, a csatorna riportja szerint 2024-től viszont az egyetemek saját hatáskörben döntenek arról, mire és mennyi többletpontot adnak, a pontszámok pedig akár szakonként is eltérőek lehetnek.
De eddig sosem látott változók is bejönnek a képbe: A Dunaújvárosi Egyetemen például 100-ból máris jóváírnak 15 pontot, ha a jelentkező családtagja (nagyszülő, szülő, gyermek, testvér vagy akár házastárs) az egyetemen végzett, ehhez csak egy jogviszonyigazolást kell bemutatni. Ugyanez az intézmény a maximális 100 pluszponttal jutalmazza mindazokat, akik olyan középiskolában végeztek, amivel az intézménynek stratégiai együttműködési megállapodása van. A dunaújvárosihoz hasonlóan a Tokaj Hegyalja Egyetemen (THE) is pluszpontot ér a hűség, itt viszont csak tizet adnak érte, ha valakinek a szülője, nagyszülője, nevelőszülője az intézménybe járt.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) a legalább négy hónapos vagy legalább 120 órás, az intézmény által szervezett érettségi előkészítő tanfolyamon való részvétel és annak eredményes (legalább 60 százalékos) teljesítése 60 pontot ér a 100-ból. A beszámítható matematika, kémia és fizika érettségi elkészítő tanfolyamok ára 2024-ben 72 ezer forint.
Ezeken felül olyan teljesítményekért is járhat idéntől pont, mint az alapfokú nyelvvizsga megléte, munkatapasztalat, továbbá diákönkormányzatban betöltött tisztség vagy templomi szolgálat.The post Fizetős előkészítőkért és templomi szolgálatért is pluszpont járhat az egyetemi felvételin first appeared on 24.hu.

Related posts

Állványzatról mászott be a lakásba a belvárosi betörő

MOCOHU

Holttestet találtak egy spanyolországi köztéri szoborban

MOCOHU

Liverpool már nem a világörökség része

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This