9.3 C
Budapest
April 28, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec

Veszélyes tévhitek: ezeket kell tudnunk a depresszióról (x)

A depresszió az emberi civilizáció megjelenésével egyidős, mégis fájóan keveset tudunk róla, és csak a 19. század óta kezeljük betegségként. A depresszió azt a tartósan lehangolt állapotot jelenti, amelyben a külső és a belső világ kietlennek tűnik, és úgy érezhetjük, maguk alá gyűrnek bennünket a nehézségek. A múló rosszkedvvel ellentétben ez hónapokon, bizonyos esetekben éveken át is megkeserítheti a mindennapjainkat.
Világszintű probléma a depresszió
A depresszió világszerte jelentős terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre. Hazánkban óvatos becslések szerint a népesség 15 százaléka tapasztal élete során legalább egy depressziós epizódot. A nőket kétszer olyan gyakran érinti, mint a férfiakat, de ez az adat becsapós lehet. Mivel a férfiak hajlamosabbak arra, hogy titkolják a mentális nehézségeiket, így jóval kevesebben fordulnak közülük orvoshoz a lelki panaszaikkal. Azaz nem tisztázott, hogy a nők eleve fogékonyabbak-e a hangulatzavarra, vagy a rejtve maradt depressziós esetek magas száma magyarázza-e, hogy kétszer annyi nőt kezelnek depresszióval, mint férfit.
Ezért veszélyesek a tévhitek
A hangulatzavarokat napjainkban is számos előítélet, tévhit övezi, amelyek nemcsak megtévesztők, hanem veszélyesek is. Akadályozhatják az érintetteket abban, hogy segítséget kérjenek és megfelelő ellátást kapjanak, ráadásul növelik a szorongásukat, a bűntudatot és az elszigeteltséget. Az alábbiakban megcáfolunk néhányat a leggyakoribb tévhitek közül.
A depresszió magától elmúlik. Mindannyiunk életében vannak borúsabb napok, időszakok. Azt azonban minden esetben komolyan kell venni, ha az örömtelenség, reményvesztettség, belső nyugtalanság két hétnél tovább fennáll, esetleg ismeretlen eredetű fájdalmaink, testi panaszaink vannak. Ilyen esetben keressük fel a háziorvosunkat, ne várjuk azt, hogy magától javul majd az állapotunk! A depresszió jól kezelhető, ne küszködjünk vele egyedül! Minél hamarabb kérünk segítséget, annál gyorsabb lesz a javulás.
A szomorúság az egyetlen tünet. A depresszió felismerését nehezíti, hogy nagyon változatos tüneteket produkálhat. Legtöbben a letargiával, mélabúval azonosítják ezt a betegséget. Az alvásproblémák, belső nyugtalanság, állandósult aggodalom, jelentős testsúlyváltozás esetén nem mindig jut eszünkbe, hogy hangulatzavar állhat a háttérben. Jó tudni, hogy a szervezetünk konkrét fizikai tünetekkel is jelezheti, ha depresszióval küzdünk: ilyen a gyengeség, a tartós fej- és hátfájás vagy az emésztési zavarok. Utóbbiak gyakrabban jelennek meg a férfiaknál, a nőknél inkább a lelki panaszok dominálnak.
A depressziónak mindig van konkrét oka. Nyomasztó érzés, ha úgy tör ránk a lehangoltság, hogy annak látszólag semmilyen oka nincs. Pedig különösebb előzmények nélkül is élhetünk át depressziós epizódot. Ez szégyenérzetet válthat ki, és tovább ronthatja az ilyenkor egyébként is sérülékeny önbecsülést („az én hibám, hogy nem tudok semminek sem örülni”). Ráadásul a környezetünknek is nehezebb lehet megérteni, mi zajlik bennünk. Segít, ha nem egyedül küzdünk a nehéz érzésekkel, hanem keresünk valakit (családtagot, barátot, kollégát vagy szakembert), akiben megbízunk, akivel őszintén megoszthatjuk az érzéseinket. A titkolózás és annak tettetése, hogy jól vagyunk, nagyon kimerítő, és súlyosbítja a problémát.
A hangulatzavar szégyellnivaló állapot, hiszti, lustaság. Mindig tartsuk szem előtt, hogy a depresszió nem gyengeség, hanem betegség. Ahogy egy lábszártörés vagy bölcsességfog-műtét után sem várjuk el magunktól, hogy teljes erőbedobással, lelkesen dolgozzunk, úgy érdemes nagyobb együttérzést tanúsítani magunk felé, ha lelki zavarokkal küszködünk. Az ilyenkor megélt fájdalom ugyanolyan valós, mint más egészségi problémánál, és ugyanúgy kezelést igényel.
Enyhe depresszió esetén segít a Remotiv extra
Ha mi magunk, vagy bárki a környezetünkben hosszabb ideje nem érzi jól magát a bőrében, mert levert, folyamatosan lehangolt, és nincs igazán semmihez sem kedve, segíthet az orbáncfűkivonatot tartalmazó Remotiv extra. A Remotiv extra javítja a hangulatot, fokozza a motivációt, és mérsékli az enyhe depresszió számos további tünetét. A hangulatjavító hatásra 10-14 napos gyógyszerszedés után számíthatunk, és legalább 4-6 hétig érdemes alkalmazni a készítményt. A Remotiv extrát nem kell orvossal felíratnunk, ezt a növényi gyógyszert recept nélkül is megvehetjük.

Phytotec
Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

 The post Veszélyes tévhitek: ezeket kell tudnunk a depresszióról (x) first appeared on 24.hu.

Related posts

Sehol sem találta a kutyusát, aztán elszörnyedt, amikor megnézte a biztonsági kamera felvételét

MOCOHU

Német bankokat támadtak meg orosz hackerek

MOCOHU

Tüntetők rohantak be és szakították félbe a sznúkervébé meccseit

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This