-1.5 C
Budapest
December 5, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
jens stoltenbergMAGYARORSZÁGNagyvilágnatonovák katalinsvéd nato-tagság

A NATO-főtitkár és Novák Katalin is támogatta Svédország mihamarabbi a tagfelvételét

Svédországnak mihamarabb a NATO tagjává kell válnia a régió biztonságának teljes körű szavatolása érdekében
– jelentette ki az MTI szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán.
A főtitkár Novák Katalin köztársasági elnökkel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján kijelentette: a biztonság szavatolása szempontján fontos lenne, hogy Svédország minél hamarabb a NATO tagjává válhasson, az észak-európai ország már minden ehhez szükséges kötelezettségvállalását teljesítette.  Hangsúlyozta, hogy Svédország NATO-csatlakozásával a szövetség erősebbé válik, ezért is üdvözli a magyar köztársasági elnök támogató szavait a svéd csatlakozást illetően, amelyeket reményei szerint a magyar parlament ratifikációja követ.
A különböző célok és elképzelések ellenére tisztában kell lennünk azzal, hogy az egység, illetve a tagországok egymást védelmező szövetségének erősítése mindannyiunk előnyére válik. Lehetővé kell tehát tenni, ahogyan ez a múltban is történt minden tagország esetében, hogy egy demokratikus ország döntését és a kötelezettségvállalásainak teljesítését követően a NATO teljes jogú tagjává váljon
– fogalmazott Stoltenberg.
Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Stoltenberg hangsúlyozta: folytatni kell Kijev támogatását, nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. A támogatás elapadása “tragédia lenne” az ukrajnaiak számára, ahogy Oroszország győzelme fenyegetést jelente a szövetségeseknek.
Szavai szerint egy esetleges orosz győzelem azt az üzenetet hordozná, hogy az erő alkalmazása, a nemzetközi jog megsértése, illetve egy másik ország elfoglalása esetén a győztes azt tehet amit akar, ez pedig sebezhetővé tenné a katonai szövetséget.
Mindezek miatt is minden szövetséges biztonsági érdeke Ukrajna támogatásának fenntartása
– hangsúlyozta a NATO főtitkára.The post A NATO-főtitkár és Novák Katalin is támogatta Svédország mihamarabbi a tagfelvételét first appeared on 24.hu.

Related posts

Tragédia: vízbe fulladt egy 9 éves fiú, aki csatornába esett játék közben

MO.CO.HU

Kocsis Máté: Strandon és állatkertben sem dolgozhatnak pedofilok

MO.CO.HU

Kylie Minogue a szülinapja alkalmából posztolt magáról egy babakori képet

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This