-1.5 C
Budapest
December 5, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gázai övezetizrael-hamász háborúMAGYARORSZÁGNagyvilágpercről-percre

Váratlanul Bejrútba látogatott Biden főtanácsadója

Az Egyesült Államok nem akarja, hogy a gázai konfliktus eszkalálódjon és Libanonra is kiterjedjen, jelentette ki az amerikai elnök közel-keleti megbízottja kedden Bejrútban, ahol a gázai konfliktus miatt Libanon és Izrael között újjáéledt feszült helyzetről tárgyalt a kormányfővel és a parlament elnökével.
Amos Hochstein, aki Joe Biden amerikai elnök főtanácsadója is egyben, azután tett váratlan látogatást a libanoni fővárosban, hogy vasárnap egy izraeli dróntámadásban életét vesztette négy civil: egy libanoni nő és három gyermek.
Az amerikai küldött Nabih Berri házelnökkel való találkozóját követően elmondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy a nyugalom helyreállítása „rendkívül fontos” Libanon déli határa mentén, ahol a Hamász Izrael elleni, október 7-i támadását követően rendszerese tűzpárbaj zajlik a palesztin terrorszervezet libanoni szövetségese, az Irán támogatta síita Hezbollah és az izraeli hadsereg között. A határ menti összecsapások azóta fokozódtak, hogy Izrael szárazföldi inváziót indított a Gázai övezetben a Hamász ellen.
Harcok folytak az amerikai küldött keddi látogatásának idején is az izraeli erők és a Hezbollah között. Izrael szerint a libanoni határ mentén lévő egyik hadállásukat érő támadásra válaszoltak.
A civil életeket követelő vasárnapi incidenssel kapcsolatban korábban a Hezbollah egyik parlamenti képviselője elmondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli dróncsapás ért Ajnata és Aitarún települések között. A 10 és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült, jelenleg kórházban ápolják. A Hezbollah katonai szárnya válaszul Grad rakétákkal lőtte az észak-izraeli Kirjat Smona települést. Ennek következtében egy ember meghalt.
A siíta mozgalom tisztségviselői pedig arra figyelmeztették Izraelt, hogy libanoni civilek megölésére megtorlásul izraeli polgári célpontokat fognak támadni.
A polgári lakosság megkímélése az ellenséggel szembeni küzdelem szabályainak egyik fő pillére
– mondta a vasárnapi dróntámadás áldozatainak temetésén Ali Fajad, a Hezbollah egyik parlamenti képviselője.
Izrael a Hezbollahot tekinti a legsúlyosabb közvetlen fenyegetésnek. A becslések szerint mintegy 150 ezer rakétával rendelkező mozgalom fegyverarzenáljában emellett különböző típusú harci drónok, valamint szárazföldről tengerre indítható rakéták is szerepelnek.
(MTI)The post Váratlanul Bejrútba látogatott Biden főtanácsadója first appeared on 24.hu.

Related posts

Nincs kőbe vésve az április 7-i iskolai nyitás

MO.CO.HU

Miller Dávid a homofób pedofiltörvényről: Nevetséges, normál esetben megmosolyognám, de ez lett ma a valóság

MO.CO.HU

Fontos javítások vannak az iOS 14.4-ben, érdemes mielőbb telepíteni

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This