12.3 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
élő közvetítéshamászizraelizrael-hamász háborúizraeli-hamász háborúMAGYARORSZÁGNagyvilág

„Gáza, a gyermekek temetője” – közölte az ENSZ főtitkára

Minden órával sürgetőbb egy humanitárius fegyverszünet az Izrael és a Hamász közötti háború okozta katasztrófa miatt – közölte hétfőn az ENSZ főtitkára, aki „gyermekek temetőjének” nevezte a Gázai övezetet.
A konfliktusban szembenálló felek és a nemzetközi közösség felelőssége azonnali és alapvető: vessenek véget ennek az embertelen kollektív szenvedésnek és növeljék jelentősen a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segítséget – mondta António Guterres New Yorkban újságírók előtt.
A gázai rémálom több mint emberiesség elleni bűncselekmény, ez az emberiség válsága
– mondta a főtitkár, ismételten elítélve az október 7-i „gyűlöletes terrorcselekményeket”.
Gáza gyermektemető lesz – jelentette ki. A Hamász egészségügyi minisztériumának legutóbbi, hétfői jelentése szerint 10 022 embert, többségében polgári személyt, közöttük több mint 4000 gyermeket öltek meg a Gázai övezetben október 7. óta a pusztító légitámadásokban.
Több újságírót öltek meg négy hét alatt, mint bármely más konfliktusban az elmúlt három évtizedben – tette hozzá António Guterres. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű újságíró szervezet szerint legkevesebb 36 újságírót és médiaalkalmazottat (31 palesztint, négy izraelit és egy libanonit) öltek meg október 7. óta.
ENSZ-segélymunkást is többet öltek meg, mint bármikor egy hasonló időszakban a szervezetünk történelme során – mondta a főtitkár, fejet hajtva az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNRWA) megölt 89 munkatársa előtt.
Az ENSZ-főtitkár keményen bírálta a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezetet és más csoportokat, amiért „polgári személyeket használnak élő pajzsként és válogatás nélkül lőnek ki rakétákat Izraelre”.
Guterres bírálta, hogy kevés humanitárius segély érkezik a Gázai övezetbe az egyiptomi határon lévő rafahi átkelőhelyen. A korábban naponta érkező 500 teherautó helyett a két hét alatt belépő 400 annyi, mint csepp a tengerben – mondta, kifogásolva, hogy üzemanyag nem érkezik a segélyszállítmányokkal.
Üzemanyag nélkül meghalnak az inkubátorba helyezett csecsemők és a lélegeztetőgépre szoruló paciensek. A vizet nem lehet szivattyúzni vagy tisztítani. A szennyvíz rövidesen elárasztja az utcákat, betegségeket terjesztve
– tette hozzá a főtitkár, emlékeztetve, hogy az ENSZ 1,2 milliárd dolláros adományra tett felhívást, hogy segítséget nyújtsanak a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő 2,7 millió palesztinnak.The post „Gáza, a gyermekek temetője” – közölte az ENSZ főtitkára first appeared on 24.hu.

Related posts

Négy válás, egy lefújt eljegyzés és jó pár szakítás – Jennifer Lopez és Ben Affleck kapcsolatai a Bennifer után

MOCOHU

Az NNK-nak még engedélyeznie kell az orosz vakcinát, utána lehet csak oltani vele

MOCOHU

Pokolian rosszul indult a tanév Romániában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This