14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
csák jánoscsokcsok pluszGazdaságkormányinfóMAGYARORSZÁG

Mit lehet tudni a csok pluszról?

Új, az első közös otthon megvételére, nagyobb otthonba költözésre és lakásbővítésre is felhasználható otthonteremtési támogatást indít a családoknak a kormány Csok Plusz néven  – jelentette be a kulturális és innovációs miniszter a szerda esti kormányinfón. Csák János hangsúlyozta, a kabinet célja továbbra is az, hogy minden kívánt gyermek mielőbb megszülethessen.
A kamattámogatott hitelkonstrukció az ország egész területén igénybe vehető, az 5 ezer lakosúnál nagyobb településeken akár a falusi csokkal együtt is. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, 3 százalékos kamattal – közölte a politikus.
További fontos tudnivalók:

Az első közös otthon megvételekor elegendő 10 százalékos önrészt biztosítani, másik lakásba költözés vagy bővítés esetében pedig 20 százalékos önerővel kell a családoknak rendelkezniük. A hitel futamideje 10-25 évig terjedhet.
A Csok Plusz hitelkonstrukció az édesanyák 41 éves koráig igényelhető. Kétéves átmeneti időszakban azonban azok az idősebb nők is kérhetik a támogatott hitelt, akik igazoltan túl vannak várandósságuk 12. hetén.
A Csok Pluszt telekvásárlásra nem lehet felhasználni.
Az áremelkedés fékezése érdekében az első közös otthon megvásárlása esetén az ingatlan értékének felső határa 80 millió forint, lakásbővítés vagy újabb gyermekek születése miatti nagyobb lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár. Az 5 ezer lakosúnál kisebb települések esetében nincs ilyen limit.
Az első gyermek születése esetén a családok egyéves hitelmoratóriumot kérhetnek, így egy évvel meghosszabbodik a futamidő. A második és minden további gyermek megszületése esetén a tőkéből 10 millió forintot elengednek.
A falusi csoknál a kormány egységesítette a gyermekek után járó vissza nem térítendő támogatás mértékét: egy gyermeknél 1 millió, két gyermeknél 4 millió, háromnál 15 millió forintra.
A kormány ingyenes típusterveket tett elérhetővé a családok számára, így tervezési költség is megtakarítható.
The post Mit lehet tudni a csok pluszról? first appeared on 24.hu.

Related posts

Szlovákia: Öngyilkosságot kísérelt meg a volt országos rendőrfőkapitány a vizsgálati fogságban

MOCOHU

MMA-ban próbálná ki magát az olimpiai ezüstérmes futballista

MOCOHU

Előválasztás: a rekordkeddet az attól nem sokkal elmaradó szerda követte

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This