0.3 C
Budapest
December 5, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
jelszóMAGYARORSZÁGTech

A gyenge jelszóhigiénia még mindig velünk van, bármelyik korosztályról legyen szó

Hiába szerepelnek a hírekben folyamatosan a nagy tömegeket érintő, jelentős adatlopások, a független felhőalapú jelszókezelő szolgáltató LastPass által végzett felmérés szerint a felhasználók csaknem 62%-a ugyanazzal a jelszóval, vagy annak némileg eltérő változatával jelentkezik be különböző felületeire. Úgy tűnik tehát, évek óta patthelyzetben vagyunk a jelszavakkal – igazi szeretem-gyűlölöm kapcsolat ez. Ahhoz, hogy az adatainkat biztonságosan tárolni tudjuk, szükség van arra, hogy valahogyan elzárjuk azokat az illetéktelen behatolók elől.
Erre a jelszó az egyik legelterjedtebb megoldás, de csak akkor, ha helyesen használjuk – megfelelő számú karakterből áll, tartalmaz kis- és nagybetűket, speciális karaktereket stb. De mivel egyre több és több jelszót kell megjegyeznünk, nehéz minden egyes webhelyhez és alkalmazáshoz egyedi „kódot” kitalálni, nemhogy fejben tartani. Így marad a megszokott, kényelmes, de annál veszélyesebb megoldás: ismétlünk.
A boomereket heccelik vele, mégis a fiatal generáció óvatlan
Bár a digitális bennszülöttként aposztrofált Z generáció igencsak magabiztosnak gondolja magát, ha a biztonságról van szó, a rossz jelszóhigiénia a vártnál jóval gyakoribb náluk. A kibertudatosságot és a jelszókezelésről szóló szokásokat bemutató említett kutatás szerint tisztában vannak vele, mekkora kockázatnak teszik ki magukat, 69 százalékuk mégis egyetlen jelszót ismételget, néhol kicsit variálva – csakúgy, mint a millenniálok, akiknél ez arány hasonlóan magas, mintegy 66 százalék.
Az 1946-1964 között született, a technológia fejlődésével nehezebben lépést tartó Boomerek érthetően kevésbé magabiztosak a jelszókezeléssel kapcsolatban – viszont annál óvatosabbak. Valójában ők azok, akik a legnagyobb valószínűséggel alkotnak meg egyedi jelszavakat, és a legkevésbé hajlamosak ugyanazt a jelszót vagy annak variációját több felületen is használni.
Miért van itt az ideje búcsút inteni a jelszavaknak?
A kutatás rávilágít: minden generáció esetében óriási szakadék tátong az adataink biztonsága és a biztonságérzetünk között. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni magunkra, mint akire úgysem kíváncsi senki, csakhogy ez a legtöbbször tévedés: az adatlopásban a nagy számok törvénye uralkodik, mindenki potenciális áldozat. A Z generációsok és a millenniálok is akkor hajlamosak csak jelszót változtatni, amikor az ismerősük vagy a saját személyes adataikat éri támadás, a boomerek pedig leginkább akkor, ha a banki információik kerülnek veszélybe.
Mindeközben a jelszóvédelemmel foglalkozó cégek, mint amilyen a LastPass, évek óta azt mantrázzák: a valódi megoldás, ha egyetlen biztonságos helyen tároljuk az összes jelszavunkat, és lehetőleg úgy, hogy már az elérésükhöz se kelljen jelszót megadni. Hogyan is lehetséges ez? A független felhőalapú jelszókezelő szolgáltató tavaly nyáron jelentette be a tárolóba történő jelszó nélküli bejelentkezés bevezetését, ezt követte a jelszó nélküli bejelentkezés a mobilon biometrikus adatok használatával, idén pedig a FIDO2-kompatibilis mechanizmusok, például a biometrikus arc- és ujjlenyomat-azonosítás, valamint az olyan hardveres kulcsok, mint a YubiKey, támogatásával is elérhető.
Mindezek a fejlesztések többek között a LastPass magyarországi bázisának munkáját is dicsérik, ahol több mint 250 fős csapat dolgozik ilyen és hasonló, világméretű kihívást jelentő feladatokon, melynek eredményeként a jövőnk már tényleg jelszómentes.The post A gyenge jelszóhigiénia még mindig velünk van, bármelyik korosztályról legyen szó first appeared on 24.hu.

Related posts

Hosszútávon fenntartható és értékálló befektetés

MO.CO.HU

Veréssel kényszerítettek egy 17 éves fiút arra, hogy írásban mondjon le a kocsijáról

MO.CO.HU

Ingatlanpiac: már nem Debrecen a legdrágább megyeszékhely

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This