-1.5 C
Budapest
December 5, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldMAGYARORSZÁGphoenix pharma

A PHOENIX karbonsemlegességet tűz ki célul a gyógyszerlogisztikában

Miért tartják fontosnak a karbonsemlegesség témáját?
A PHOENIX-nél már hosszabb ideje kiemelt, stratégiai feladatként tekintünk a fenntartható működés biztosítására. Ez egyrészt azt jelenti, hogy végrehajtunk kifejezetten ezt a célt szolgáló változásokat a mindennapi működésünkben, másrészt pedig minden fontosabb döntésünkben kiemelt szempontként tekintünk a fenntarthatóságra. Most tovább szeretnénk erősíteni az elkötelezettségünket, és az európai PHOENIX-es kollégáinkkal együtt úgy döntöttünk, hogy egy ambiciózus, kollektív vállalást teszünk, miszerint 2030-ra karbonsemlegessé tesszük a PHOENIX működését a kontinensen.

Phoenix Pharma

A vállalásról szóló döntés előtt milyen eredményeket értek el Magyarországon, a környezetvédelem területén?
Az utóbbi 3 évben a gyógyszer-raktáraink hűtő- és fűtőrendszereinek modernizálásával, az épületek szigetelésének javításával és a világítástechnika modernizálásával láthatóan csökkentettük az energiafelhasználásunkat.
A raktártechnológia folyamatos fejlesztésével is sikerült a gyógyszerellátási tevékenységünk ökológiai lábnyomát csökkenteni. A raktárainkban összesen 4 új komissiózó automatával növeltük a hatékonyságot, mely egyúttal csökkentette a selejt és hulladékmennyiséget is. Egyelőre kísérleti jelleggel ugyan, de a magyar gyógyszerellátásban elsőként használunk elektromos kiszállítóautót, mellyel a szigorú gyógyszerszállítási előírások biztosítása mellett jóval alacsonyabb emisszióval tudunk szállítani a gyógyszertárakba és kórházakba. Ebben az évben pedig elfogadtunk egy modernizációs programot, aminek keretében 2023-ban és 2024-ben napelemparkot építünk ki több raktárunk energiaellátásának biztosítására.

Phoenix Pharma

Mindezek mellett a belső folyamatainkat is úgy fejlesztjük tovább, hogy a környezetünk terhelését csökkentsük. A gyógyszertárak és kórházak folyamatos ellátása érdekében gyógyszerszállító autóink minden egyes nap 50.000 kilométert tesznek meg a hazai utakon. Ez nagyobb távolság, mint az Egyenlítő hossza! Nagyon fontos feladatunknak érezzük, hogy a kiszállítási útvonalakat folyamatosan felülvizsgáljuk és optimalizáljuk.
Szintén nagy hangsúlyt helyeztünk a belső megrendelési és számlázási rendszerünk digitalizálására, ami hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen csökkenteni tudtuk a nyomtatott dokumentumok, számlák mennyiségét. A gyógyszertárak részére 2021 óta biztosítjuk az elektronikus számla lehetőségét, és nagyon örülök, hogy a hazai patikák mintegy felének már papírmentesen tudunk számlázni. Számításaink szerint ezzel éves szinten legalább 300.000 oldal kinyomtatását kerüljük el.

Phoenix Pharma

Mit takar pontosan a PHOENIX karbonsemlegességgel kapcsolatos vállalása?
A karbonsemlegesség elérését két lépcsőben tervezzük megvalósítani. Első lépésként károsanyag-kibocsátásunkat további 30%-kal tervezzük csökkenteni 2030-ra a saját folyamataink tekintetében. Ez szaknyelven a Scope 1 és Scope 2 besorolású kibocsátásokat jelenti, vagyis a közvetlen és az olyan közvetett kibocsátásokat is, amelyek a más szervezetektől vásárolt energia előállítása során keletkeznek.
A konkrét emisszió-csökkentésen túl pedig úgy döntöttünk, hogy második lépésként a fennmaradó CO2 kibocsátásunk mértékében karbonkredittel további valós, emissziócsökkentő projekteket támogatunk.

Phoenix Pharma

Hogyan tudják elérni 2030-ig a 30%-os kibocsátás-csökkenést?
Alapvetően 4 területre fókuszálunk: hatékonyabb és kevesebb energiafelhasználás az infrastruktúránk fejlesztése által, környezetbarát energia használata (például elektromos meghajtású járművek), áttérés a zöldenergiából származó villamosenergia vásárlására és a már említett napelemparkok telepítése.

Phoenix Pharma

A PHOENIX jelmondata úgy szól, hogy „Egészséget szállítunk”. Gyógyszerlogisztikai és egyéb egészségügyi szolgáltatásainkkal minden egyes nap támogatni tudjuk Magyarország és Európa lakosságát a betegségek megelőzésében és leküzdésében. A tágabb értelemben vett egészségügyi ellátórendszer részeként azonban ezen túl fontos társadalmi felelősségünk az is, hogy csökkentsük a működésünkből adódó környezetterhelést. Ezért határoztuk meg stratégiai célként a karbonsemlegesség elérését.The post A PHOENIX karbonsemlegességet tűz ki célul a gyógyszerlogisztikában first appeared on 24.hu.

Related posts

Az eddig véltnél jóval több aszteroidával ütközött a Föld

MO.CO.HU

A nap legfontosabb hírei – 2021.09.03.

MO.CO.HU

Pár napig még fagyra kelünk

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This