-1.5 C
Budapest
December 5, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
francia forradalomkivégzésMAGYARORSZÁGmarie antoinettetörténelemTudomány

Szajhának nevezték és megölték a francia királynét

Mária Terézia tizenhat gyermeke közül a tizenötödik, Marie Antoinette baljós előjelek árnyékában jött világra: 1755. november 2-án, halottak napján és egy nappal a pusztító lisszaboni földrengés után jött napvilágra, ráadásul keresztszülei is portugálok voltak. Formális nevelésben alig részesült, szórakozni vágyó és a cicomát módfelett kedvelő kislány volt, mindezt azonban feledtette kedvessége és szépsége.
Az „osztrák szajha”
Az osztrák-francia kibékülés betetőzéseként a lány 1770. május 16-án világraszóló ünnepségek közepette férjhez ment a francia trónörököshöz, a későbbi XVI. Lajos királyhoz. Az előjelek kísértetiesen ismétlődtek: az esküvőt követő népünnepélyen a mai Concorde téren a tűzijáték rakétái a tömegben robbantak, a pánikban száznál többen vesztették életüket. Az áldozatokat a Sainte-Madeleine temetőben hantolták el – ugyanott, ahová negyedszázaddal később a lefejezett királyné tetemét is behányták egy tömegsírba.
Lajos bátortalan, határozatlan és magának való XV. Lajost 1774-ben koronázták meg. Marie Antoinette királynéként sem foglalkozott politikával, mert nem érdekelte, annál inkább kedvét lelte viszont a divatban, a kártyában és a pazarlásban. Marie Antoinette a forradalom kitörésekor már a leggyűlöltebb asszony volt Franciaországban, akit csak úgy emlegettek: l’autre chienne (másik kutya – az autrichienne, osztrák helyett), avagy la putaine d’Autriche, az osztrák szajha.
Marie Antoinette kivégzése
Bátran ment a halálba
1789-ben a Bastille lerombolása után a királyi családnak Versailles-ból Párizsba kellett költöznie, 1791 júniusában megpróbáltak megszökni, de elfogták és visszavitték őket Párizsba. A kalandban Marie Antoinette haja teljesen megőszült, az iránta való gyűlölet még jobban erősödött. A háború kitörése után, 1792 augusztusában férjével együtt a Temple börtönébe zárták, fiát elvették tőle, és valószínűleg a börtönben őt is meggyilkolták.
A Konvent 1792 szeptemberében eltörölte a monarchiát, „Louis Capet polgárt” 1793 januárjában halálra ítélték és kivégezték. Sorsát „Capet özvegy” sem kerülhette el: augusztusban a Concierge fogházba vitték, ahol igen kegyetlenül bántak vele. Ő méltósággal viselte a megpróbáltatásokat, és azt is, amikor októberben a jakobinusok követelésére bíróság elé állították, és halálra ítélték.
A 39 éves asszony 1794. október 16-án, déli negyed egykor hajtotta fejét a Concorde téren a nyaktiló alá. A kivégzés után még Hébert, a radikális jakobinusok vezetője is kénytelen volt elismerni, hogy „egyébként a szajha mindvégig bátran, szemtelenül viselkedett”. Marie Antoinette-t jeltelen tömegsírba temették, így a Bourbon-restauráció után fel sem tudták kutatni tetemét, csak egy félig elrohadt harisnyakötőből vélték azonosítani.The post Szajhának nevezték és megölték a francia királynét first appeared on 24.hu.

Related posts

Sydney van den Bosch arcüreg műtéten esett át

MO.CO.HU

Kommunista propagandával folytatja az év legsikeresebb filmjének rendezője

MO.CO.HU

23 újabb faj halhatott ki az emberiség miatt

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This