15.9 C
Budapest
September 29, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Élet-StílusMAGYARORSZÁGphytotec reventil

Így sportoljunk, ha allergiások vagyunk (x)

Az allergiások számára a tavasz és a nyár a legrosszabb időszak, hiszen a meleg, száraz, szeles időjárásban a legmagasabb a pollenterhelés. Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy az ősz beköszöntével az allergia nem szűnik meg – csak kicsit átalakul.
Tipikus őszi allergének: parlagfű, penész, por
Sajnos az ősz sem teljesen mentes a virágporoktól. A parlagfű, a csalánfélék, az útifű és az üröm októberig virágzik, és Magyarországon 2–2,5 millió ember szenved ezektől. A penészgomba egy másik gyakori őszi allergén, amely kint és bent is megtalálható. A nedves levelek, az ereszcsatornák és a komposztálók ideális környezetet biztosítanak a szaporodásához, de rosszul szigetelt, nedves helyiségekben is megjelenhet a fűtésszezon kezdetével. A penészspórák belélegezve nemcsak az orrot és a torkot irritálhatják, de akár asztmás rohamot is kiválthatnak. A poratka-allergia szintén egész évben fennáll, de rosszabbodhat ősszel, amikor több időt töltünk zárt térben.
Mit sportoljunk allergiásan?
A sportolás nagyon fontos az egészség és a jó közérzet szempontjából, de allergiásként óvintézkedéseket kell tennünk, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket. A sportok közül általában azokat ajánlják az allergiásoknak, amelyek nem igényelnek túl nagy erőfeszítést. Ilyenek például a jóga, az úszás vagy a kerékpározás. Ezekkel a sportokkal úgy javíthatjuk az állóképességünket és a keringésünket, hogy közben nem erőltetjük meg magunkat. Ha mégis intenzívebb sportot választunk, mint például a futás vagy az aerobik, akkor érdemes betartani pár alapszabályt, hogy megelőzzük, illetve enyhítsük az allergiás rohamokat. Mert viszkető szemmel és bedugult orral, tüsszögve, köhögve bizony nem fog menni a sportolás!
Pár sportolási szabály allergiásoknak

A szabadtéri sportolásra a kora reggeli, napfelkelte előtti időszakok a legalkalmasabbak, amikor a legalacsonyabb a pollenkoncentráció. A késő délutáni órák is optimálisak lehetnének, ám a városokban ekkorra már nagyon magas a légszennyezettség – nem beszélve arról, hogy ősszel egyre korábban sötétedik.
Az eső utáni, hűvösebb, párás időben kevesebb pollen és por száll a levegőben, ezért jobb ilyenkor sportolni. Ne felejtsük azonban, hogy a penészgomba kifejezetten kedveli a nedves időjárást és a magas páratartalmat!
Ha kint mozgunk, ősszel kerüljük a parlagfű által kedvelt területeket – elhanyagolt parkok, építkezési területek, külterületek! A biztonságunk érdekében sem baj, ha inkább a jól karbantartott sportpályákat vagy az alacsonyabb légszennyezettségű, de lakott családi házas övezeteket választjuk.
Viseljünk fejfedőt, sportszemüveget, hogy a levegőben lévő pollenek minél kevésbé irritálják a nyálkahártyánkat, illetve tapadjanak meg a hajunkban!
Hazaérve lehetőleg már kint vegyük le a sportcipőnket, az edzőruhát azonnal mossuk ki, és zuhanyozzunk, mossunk hajat! Így elkerülhetjük, hogy a polleneket bevigyük a lakásba.
Ha edzőterembe járunk, figyeljünk oda, hogy tisztán tartott, jól szellőző, por- és penészmentes helyet válasszunk!
Ügyeljünk a szabályos légzésre: orron be, szájon ki! Így nemcsak a légúti betegségeket kerülhetjük el az egyre hűvösebb időben, de a légutakat is megóvhatjuk a káros anyagoktól.
Ha antihisztamin-tartalmú allergiagyógyszert szedünk, figyeljünk arra, hogy a sportolás és a bevétel között legalább egy óra teljen el, hogy legyen ideje hatni!
Tartsunk magunknál orrspray-t (asztma esetén az inhalátort), hogy kéznél legyen a segítség, ha mégis váratlanul törne ránk egy allergiás roham!

Ha nem szelel az orrunk, segít a Reventil orrspray
Az orrnyálkahártya feladata a belélegzett levegő szűrése, tisztítása, ezért is érdemes sport közben odafigyelni a helyes légzésre. Ha azonban a nyálkahártya sérült, gyulladt, vagy egy hirtelen allergénterhelésnek van kitéve, az orrlégzés lehetetlené válik, és az orrdugulás, orrfolyás, viszketés meghiúsíthatja az edzéstervünket. Ezeket a tüneteket csillapítanunk kell, hogy levegőhöz jussunk. A 4 az 1-ben hatású Reventil orrspray enyhíti az orrdugulást, orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Emellett mérsékli az olyan kellemetlen tüneteket is, mint a tüsszentés vagy a viszketés. Különleges és egyedülálló összetevőjének, az ectoinnak köszönhetően elősegíti a sérült orrnyálkahártya regenerációját is, védi azt a kiszáradástól. Tartósítószer-mentes és nem okoz hozzászokást. A Reventil orrspray patikában, recept nélkül kapható.

Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 The post Így sportoljunk, ha allergiások vagyunk (x) first appeared on 24.hu.

Related posts

Egy oltáspropagáló, kommunista bábcsirke miatt lendültek támadásba a republikánusok

MO.CO.HU

A nap legfontosabb hírei – 2021.09.21.

MO.CO.HU

Átlagban 230 milliót adott orvosi szolgálati házakra a kormány

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This