15.9 C
Budapest
September 29, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
hawaiikitörésKözéletMAGYARORSZÁGvulkán

Kitört Hawaii egyik legnagyobb vulkánja

Ismét működésbe lépett a Kilauea vulkán Hawaii legnagyobb szigetén – közölte hétfőn a Hawaii vulkánfigyelő szolgálat (Hawaii Volcano Observatory).
A szigetcsoporthoz tartozó Nagy Szigeten (Big Island) található vulkán két hónap szünet után mutatja ismét a működés jeleit, miután helyi idő szerint vasárnap délután elkezdett lávát kibocsátani, valamint a kiszabaduló gázok vulkáni füstköddé álltak össze. A lakosságot a hatóságok arra figyelmeztették, hogy kerülje a füstköd belélegzését, ugyanakkor közölték, hogy a lávafolyam lakott területet és a nemzeti park létesítményeit – ahol a vulkán található – nem fenyegeti.
A kutatók egyelőre vizsgálják a vulkán aktivitásának fokát. A készültségi fokozatot figyelmeztetésre emelték, a légiforgalom számára ugyanakkor vörös szintű készültséget léptettek életbe, ami a legmagasabb fokot jelenti.
A Kilauea Hawaii második legnagyobb vulkánja, júniusban néhány héten keresztül hasonló jeleket mutatott. Azt megelőző kitörése 2021 szeptemberétől 2022 decemberéig tartott. Komolyabb károkat a Kilauea 2018-ban okozott, amikor kitörése több mint 700 lakóépületet pusztított el.The post Kitört Hawaii egyik legnagyobb vulkánja first appeared on 24.hu.

Related posts

Ha kicsit esel, akkor is nagyot koppan a fej ekkora tempónál

MO.CO.HU

A múlt hétig érkezett Pfizer szinte mind elfogyott, a Szputynik vakcinából viszont 38 százalék maradt

MO.CO.HU

Így támadta hátba a Szovjetunió Lengyelországot

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This