19.1 C
Budapest
September 28, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
floridahurrikánidaliaidalia hurrikánMAGYARORSZÁGmexikói-öbölNagyvilág

Túlélhetetlen lehet Idalia, a Florida felé közelítő hurrikán

Életveszélyes parti áradásokra figyelmeztették a Florida északnyugati partvidékén élőket az amerikai hatóságok kedden a közeledő Idalia-hurrikán várható következményeiről szóló felhívásban. A helyi vészhelyzetkezelési illetékesek úgy fogalmaztak, hogy „túlélhetetlen” körülményeket teremthetnek az áradások, és arra hívták fel a figyelmet, hogy a parti területeken kötelező kitelepítés van érvényben.
Hangsúlyozták, hogy Florida érintett térségében példátlan erejű viharra kell felkészülni, ami katasztrofális pusztítást okozhat.Kedden a Fehér Ház sajtótájékoztatóján Deanne Criswell, a Szövetségi Vészhelyzetkezelési Ügynökség (Federal Emergency Management Agency – FEMA) igazgatója arra kérte az érintett területeken élőket, hogy kövessék a hatóságok utasításait. Ron DeSantis kormányzó kedden megismételte felszólítását a partvidék elhagyására, és arra kérte a vihar várható útvonalán élőket, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést.
Georgia kormányzója, Brian Kemp szintén veszélyhelyzetet hirdetett az állam területének egy részére, amelyet a várakozások szerint szerdán ér el a hurrikán középpontja. Floridában már hétfőn készenlétbe helyezték a Nemzeti Gárda 1100 katonáját, valamint több tízezer szakembert, hogy a vihar átvonulása okozta várható áramkimaradásokat mielőbb megszüntethessék, a felkészülés részeként pedig próbálták megerősíteni a vezetékeket.
 JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Elővigyázatosságból St. Petersburg városában biztonságba helyezték az ott működő Dalí Múzeum legértékesebb darabjait. Spanyolországon kívül a floridai kulturális intézmény rendelkezik a világon a legnagyobb Dalí-gyűjteménnyel. A múzeum 2011-ben épült úgy, hogy a legmagasabb fokozatú hurrikánnak is ellenálljon.
A Chevron olajvállalat kedden kiürítette a Mexikói-öbölben működő olajkitermelő-tornyokat a hurrikán átvonulásának idejére.
A 2-es erejű hurikánná fokozódott Idalia helyi idő szerint kedden délben mintegy 400 kilométerre járt Florida északnyugati partvidékétől a Mexikói-öböl fölött. A viharzóna a meteorológusok szerint tovább erősödik és 3-as fokozatú hurrikánként, óránkénti 200 kilométeres sebességű széllökésekkel éri el Florida partvidékét Tampa városától északra. Florida után Georgia állam fölé vonul, majd a hét második felében Dél- és Észak-Karolina érintésével, némileg gyengülve elhagyja a szárazföldet, hogy az Atlanti-óceán fölött megszűnjön.
(MTI)The post Túlélhetetlen lehet Idalia, a Florida felé közelítő hurrikán first appeared on 24.hu.

Related posts

Mostantól felelősségre vonhatók a gyalázkodó kommentelők Horvátországban

MO.CO.HU

Fehéroroszország migránsokkal árasztaná el Európát

MO.CO.HU

Tőrbe csalta Károly Róbertet a havasalföldi vajda

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This