19.1 C
Budapest
September 28, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ázsiai tigrisszúnyogBelföldMAGYARORSZÁGnyugat-nílusi láztigrisszúnyogvéradás

Tigrisszúnyogok miatt megtiltották a véradást két budapesti kerületben és a Szegeden élőknek

Az Országos Vérellátó Szolgálat azt közölte az RTL Híradóval, hogy a főváros XVI. és XXII. kerületében, valamint a Szegeden élők nem adhatnak vért.
A lapnak egy XVI. kerületi férfi mondta el, hogy nem adhatott vért, miután az egészségügyi adatok felvétele után szokatlan kérdéseket tettek fel neki, például azt, hogy tartózkodott-e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a XVI. kerületben, illetve csípte-e meg szúnyog. Mint kiderült, a korlátozás oka az ázsiai tigrisszúnyogok jelenléte.
Az ázsiai tigrisszúnyogok terjesztheti a nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ami évek óta jelen van Magyarországon. Kurucz Kornélia biológus azt mondta, a véradás tiltásának hátterében az áll, hogy a kórokozót ne adja tovább a véradó. A fertőzés augusztus végén, szeptember elején terjed a legjobban, és bár a legtöbb esetben nem okoz panaszt, de az esetek 20 százalékában akár agyhártya- vagy agyvelőgyulladás is kialakulhat.

Kapcsolódó

Agresszív szúnyogok terjednek hazánkban
A tigrisszúnyog rámenős, nappal is támad, és sok veszélyes betegség terjesztésére képes – még az is lehet, hogy tőle származnak a „múlni nem akaró” csípések.

The post Tigrisszúnyogok miatt megtiltották a véradást két budapesti kerületben és a Szegeden élőknek first appeared on 24.hu.

Related posts

Monológ: Rujder Vivien tudja, hogy ki az igazi

MO.CO.HU

Pedelec-2020, avagy miért és hogyan vásárolj elektromos kerékpárt 150.000 forint állami támogatással? (x)

MO.CO.HU

Vajna Tímeát eljegyezték, megmutatta a vőlegényét

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This