15.5 C
Budapest
September 29, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
2023-2024-es tanévBelföldMAGYARORSZÁGszakképzéstanév rendje

Egy héttel a kezdés előtt megjelent a szakképzési tanév rendje is

Egy héttel a kezdés előtt megjelent a Magyar Közlönyben a 2023/2024. szakképzési tanév rendje is. A KIM – Innovációért és Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság erről szóló közleményében azt írta, hogy a következő tanévtől a szakképzés sajátosságaihoz igazodnak a szakképzési intézmények tanévei.
A korábbi szabályozás szerint a szakképző intézményekben megegyezett a tanév rendje a köznevelési intézményekével. Azonban a szakképzési törvény 2023 tavaszi módosításával lehetőség van arra, hogy a szakképzésben is önálló jogszabály határozza meg a tanév, a tanítási év rendjét. A szakképzési tanévrend bevezetését a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják.
Legfontosabb különbség, hogy a szakképzésben a tanulók nyáron szakmai gyakorlaton vesznek részt, amit eddig a közneveléssel megegyező tanrend nem vett figyelembe.
A ma megjelent rendelet értelmében a szakképzésben a 2023/2024-es tanévben a tanítási év 2023. szeptember 1-től (péntektől) 2024. június 14-ig (péntekig), az utolsó évfolyamon 2024. május 3-ig (péntekig) tart.
Ami a tanévközi szüneteket illeti,

az őszi szünet 2023. október 27-től (péntektől) 2023. november 6-ig (hétfőig),
a téli szünet 2023. december 20-tól (szerdától) 2024. január 2-ig (keddig),
a tavaszi szünet pedig 2024. március 27-től (szerdától) 2024. április 3-ig (szerdáig) tart.

A tanítási év a szünetek beszámításával 179 tanítási napot jelent, melyen felül az oktatói testület 6 munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhat fel, amelyből egy tanítás nélküli munkanap programjáról a diákönkormányzat jogosult dönteni, egy tanítás nélküli munkanap pedig kizárólag pályaorientációs célra használható fel. A tanítási év első féléve 2024. január 19-éig tart.
A szakképzési tanév rendje a közneveléssel azonos kérdésekben teljes mértékben illeszkedik a köznevelési tanévrendhez. Ilyen azonosságok a felvételi eljárás keretében történő felvétel és beiratkozás időpontja, a szakképző intézmény tizedik évfolyamán megvalósuló közneveléssel közös felmérések időszaka, valamint az érettségi vizsgához kapcsolódó időpontok.
Az új rendszer bevezetését olyan, a szakképzés jellegéből adódó eltérések indokolják, mint a nyári szakmai gyakorlat vagy a duális képzés. A 2020-ban megújított szakképzési rendszer célja, hogy a fiatalok versenyképes tudásra tegyenek szert, ehhez pedig elengedhetetlen a korszerű, biztos alapokon nyugvó szakmai gyakorlat – írták.The post Egy héttel a kezdés előtt megjelent a szakképzési tanév rendje is first appeared on 24.hu.

Related posts

Még több helyen lehet használni a Telekom 5G-hálózatát

MO.CO.HU

Újabb milliókat érintő kijárási tilalom öt fertőzött miatt – egyre dühösebbek a bezárt ausztrálok

MO.CO.HU

Kiütés a döntőben, Európa-bajnok a junior kéziválogatott

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This