19.1 C
Budapest
September 28, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldbelügyminisztériumbeutalóháziorvosMAGYARORSZÁG

Belügyminisztérium: nem akarunk a plusz terheket rakni a háziorvosok nyakába

Csütörtök reggel a Népszava arról írt, hogy jövő márciustól a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek, ami a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, szemészeti rendelésre indulna valaki, akkor előbb fel kell keresnie a háziorvosát, aki az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) keresne számára megfelelő szakrendelést és foglalna arra időpontot. Ezt eddig a betegek közvetlenül a szakrendelőkben maguk oldották meg.
A cikk szerint a szakrendelők 1000 helyszínen évente 50-60 millió alkalommal fogadnak beteget, ebből 30-40 millióra a háziorvosok írnak a beutalót. A többire vagy maga a szakrendelő hívja vissza kontrollra a betegeket vagy maga a páciens érkezik beutaló nélkül. A Népszava cikk egy BM tervezeten alapult.
Úgy tűnik, a Belügyminisztérium nem tervez ilyen módosítást. Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkára arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos eljuttatta a Belügyminisztériumnak (BM) észrevételeit a háziorvosok nem beutalóköteles időpontfoglalásával kapcsolatban, amelyet a tárca elfogadott erről. „A rendelettervezet társadalmi egyeztetésének célja épp az, hogy akár az érintettek is elküldjék véleményüket” – fogalmazott a Rétvári.
A politikus szerint
a BM nem kívánja a háziorvosok számára kötelezővé tenni az időpontfoglalást a beutaló nélküli járóbeteg-ellátásokra, ez egy lehetőség.
A páciens továbbra is közvetlenül a járóbeteg-rendelő betegirányítási központjától kérhet időpontot – hangsúlyozta. Ugyanakkor a háziorvosoknak biztosítják annak lehetőségét, hogy a beteg állapotára tekintettel tudjanak közvetlenül időpontot foglalni a szakrendelőbe – szögezte le az államtitkár.
„Hosszú távú cél, hogy a lakosság számára is majd kinyíljon az időpontfoglalás lehetősége a szakrendelőkbe” – olvasható a politikus közleményében.The post Belügyminisztérium: nem akarunk a plusz terheket rakni a háziorvosok nyakába first appeared on 24.hu.

Related posts

Így telik a napod, ha augusztus 20-án Facebookon talált eseményekre látogatsz el

MO.CO.HU

Matolcsy György fia is magánrepülőt használ, ha kiugrik Görögországba

MO.CO.HU

2020 megmutatta az emberi faj gyengeségét

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This