19.1 C
Budapest
September 28, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
3d nyomtatáskutatásMAGYARORSZÁGprotézisTechtérdműtét

Itt a kinyomtatható térdprotézis, ami felgyorsítja a gyógyulást

A jelenleg használt orvosi lemezek helyett a jövőben már 3D-nyomtatással készült térdprotézist kaphatnak a betegek – feltéve, hogy minden kísérleti műtét jól sikerül. A brit Bath-i Egyetem kutatói által kifejlesztett technológiával kezelt betegek eddig pozitív eredményekről számoltak be – írja a BBC.
Az 55 éves David Tarbet példaképp az elsők között kapta meg a kezelést.
A férfi néhány hónappal korábban még komoly fájdalmakról számolt be, ám nem sokkal a műtét után már szobakerékpározni is tudott.
A sípcsont felső részét érintő beavatkozás (high-tibial osteotomy, HTO) során a 3D-nyomtatott lemezeket úgy illesztik be a térdbe, hogy az kiigazítsa annak tartását. Ez sokkal nagyobb stabilitást eredményez, és még a terhelést is jobban bírja – írja a hvg.
Az eszköz nem mondható hagyományos térdprotézisnek, ugyanis az csak a térd súlyeloszlását hivatott javítani. Hogy kiderüljön, milyen mértékű korrekcióra van szükség, a beteg térdéről röntgen- és CT-felvételt készítenek az orvosok. A kész 3D-nyomtatott eszközt csapokkal illesztik a sípcsonthoz.
Jelenleg a technológia tesztelése zajlik, és amennyiben beválik, széles körben elérhetővé teszik majd a fejlesztők.The post Itt a kinyomtatható térdprotézis, ami felgyorsítja a gyógyulást first appeared on 24.hu.

Related posts

Miért lett az idén húszéves Üvegtigris a magyarok kedvenc filmje?

MO.CO.HU

Kifáradt Izland új vulkánja, már csak gőzöket-gázokat ereget

MO.CO.HU

Abbamaradt a forint erősödése, 360-nál az euró

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This