19.1 C
Budapest
September 28, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
el ninohőségKözéletMAGYARORSZÁGmelegrekord

Világrekord: a mérések kezdete óta a tegnapi volt eddig a legforróbb nap a világon

Július 3. volt az eddigi legforróbb nap a világon a mérések kezdete óta az amerikai meteorológiai szolgálat egyik intézményének adatai szerint – írja az MTI.
A globális átlaghőmérséklet július 3-án elérte a 17,01 Celsius-fokot, ami meghaladja a 2016. augusztusában mért 16,92 fokot az amerikai országos környezeti előrejelzési központ (National Centers for Environmental Prediction) adatai alapján.
Az Egyesült Államok déli része hetek óta úgynevezett hőkupola alatt szenved, Kínában tartósan magas, 35 fok fölötti nappali hőmérsékleteket mérnek, Észak-Afrikában a meleg megközelítette az 50 fokot. A Déli-sarkvidéken, ahol most tél van, szintén időjárási anomáliákról számoltak be: nemrég a Galindez-szigeti ukrán Verandszkij antarktiszi kutatóállomás munkatársai 8,7 fokot mértek, ami új melegrekordot jelent.
A tudósok szerint a rekordok a klímaváltozás és az El Nino légköri jelenség erősödésének számlájára írhatók.
“Sajnos úgy tűnik, ez csak az első az új rekordok sorában idén, mivel a növekvő szén-dioxid-kibocsátás és az erősödő El Nino újabb magasságokba löki a hőmérsékletet” – írta közleményében Zeke Hausfather, az amerikai Berkeley Earth kutatóintézet tudósa.The post Világrekord: a mérések kezdete óta a tegnapi volt eddig a legforróbb nap a világon first appeared on 24.hu.

Related posts

Baleset miatt teljes útzár az 54-esen

MO.CO.HU

Megkötötték a tűzszünetet Izraelben

MO.CO.HU

Nem győzhette le az agresszív rákot, meghalt a világbajnok rúdugró, Tim Lobinger

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This