19.1 C
Budapest
September 28, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
extrém sporthegymászáshegymászóhimalájaMAGYARORSZÁGnanga parbatSportvarga zsolt

Varga Csaba elindult a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára

Varga Csaba szombaton elindult a 8125 méter magasan fekvő Nanga Parbat hegycsúcsra.
A nagyváradi hegymászó oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül kísérli meghódítani a pakisztáni Himalája hegycsoportban található Nanga Parbatot,
amely a világ 9. legmagasabb hegycsúcsa – közölte Facebook-oldalán a Hazajáró.
Mint írták, Varga Csaba két sikeres akklimatizációs kör után június 29-én, csütörtökön helyi idő szerint hajnali 5 órakor vágott neki az alaptáborból a hegycsúcsnak.
A Kinshofer-fal kimászása után 13 órakor érte el a 6050 méteren fekvő 2-es tábort, ahol egy éjszakát töltött. Péntek reggel, 7 óra 30 perckor továbbindult, és viszontagságos időjárási körülmények között, hosszú és fárasztó mászás után 15 órakor már havazásban érte el a 3-as tábort, amely 6750 méter magasságban található.
A kitett és meredek emelkedőn ismét többórás nehéz munka volt a táborhely kialakítása, majd Varga Csaba elmondása szerint kegyetlen hidegben, de nyugodtan telt az éjszakája és a szombati napja. A hegymászó a 3-as táborból magyar idő szerint szombaton 21 óra magasságában indította a csúcstámadást.
A Nagyváradon élő hegymászó, építész június 6-án indult a Nanga Parbatra.
Varga Csaba a ma élő, a legtöbb 8000 méternél magasabb hegycsúcsot elérő magyar hegymászó. Eddig öt ilyet mászott meg pótlólagos oxigén és magashegyi teherhordók igénybevétele nélkül.
A hegymászó célja, hogy a Nanga Parbat csúcsán meglobogtassa a Nagyvárad feliratú magyar zászlót és megemlékezzen az idén 150 éves Magyarországi Kárpát Egyesületről.The post Varga Csaba elindult a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsára first appeared on 24.hu.

Related posts

Eltörte a mentős bordáját egy drogtól őrjöngő budapesti fiatal

MO.CO.HU

Ferenc pápa hamarosan újra Magyarországra jöhet

MO.CO.HU

Elkezdődött a Hősök terén Ferenc pápa miséje

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This