12.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
asztronautaimmunrendszerkutatásMAGYARORSZÁGTudományvírus

Ezért gyengül le az űrhajósok immunrendszere

Tizennégy űrhajós közreműködésével végzett vizsgálattal derítették ki tudósok, hogy miért romlik a mikrogravitációs környezetben az asztronauták immunrendszere. A kutatás során olyan embereket vizsgáltak, akik 4 és fél – 6 és fél hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson – írja az MTI.

A kutatók megállapították, hogy a leukociták gén kifejeződése az űrutazás alatt gyorsan csökkent, de az űrhajósok hazatérése után ismét visszatért a normális szintre. Ez megmagyarázza, hogy az űrhajósok miért fertőződnek meg könnyebben az űrutazás alatt, mivel a kórokozókkal szembeni védekezésük meggyengül.

Mint Odette Laneuville, a kanadai Ottawai Egyetem molekuláris biológusa elmondta, a leukociták a csontvelőben termelődnek, majd a véráramba és a szövetekbe vándorolnak. Amint felismerik a szervezetbe jutott vírust vagy baktériumot, a kórokozó ellen antitestfehérjéket, ellenanyagot termelnek. Az antitestek termelését specifikus gének szabályozzák.

A kutatók a Kanadai Űrügynökség és a NASA űrhajósainak – 11 férfi és három nő – vérében vizsgálták meg a leukocitákat egy alkalommal a repülés előtt, négyszer az űrállomás fedélzetén töltött idő alatt és ötször a Földre való visszatérésük után. Eredményeik szerint a leukociták 247 génjének kifejeződése az űrben a normális szint egyharmada volt. A csökkenés már az űrben töltött első néhány napban megtörtént, ám azt követően stabil szinten maradt.

A gének a normális működésüket általában az űrhajós visszatérését követő egy hónap alatt nyerték vissza.

Guy Trudel, a tanulmány társszerzője kiemelte: azt korábban is tudták, hogy az űrben megváltozik az immunrendszer működése, például lappangó vírusok, mint a herpeszvírus, vagy az övsömört okozó vírus aktiválódását is észlelték. Ennek mechanizmusát azonban csak most fejtették meg. A kutatók úgy vélik, a gének viselkedése azért változik meg, mert a Föld gravitációjának hiányában a vér a test alsó részéből a felső részébe áramlik át.

Emellett az is kiderült, hogy az űrhajósok nyálukkal és vizeletükkel több vírust bocsátanak ki, ami növeli a fertőzés kockázatát. A vizsgálatok az űrutazás agyban okozott változásaival is foglalkoztak. Az űrutazás egyéb dokumentált hatásai között szerepel a csont- és izomsorvadás, a szív- és érrendszeri változások, a belső fül egyensúlyi rendszerének problémái, valamint egy szindróma, ami a szemet érinti. Az űrben tapasztalható nagyobb sugárterhelésből eredő rákos megbetegedések kockázata is megnő.

The post Ezért gyengül le az űrhajósok immunrendszere first appeared on 24.hu.

Related posts

Nácik által lopott Klimt-festményt kapnak vissza tulajdonosai

MOCOHU

Kalapácsos támadó randalírozott London központjában

MOCOHU

Interaktív digitális katalógus a Matteltől (x)

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This