14.8 C
Budapest
April 27, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
koncertKultúraMAGYARORSZÁG

KVARK: Nézzünk máshogy a saját halálunkra!

Egy véletlenül diagnosztizált súlyos betegség. Egy szeretett rokon halála. Eltelik pár év és rájövünk: az emberi lét nagyon fontos része, hogy nem tartunk örökké. Ez teszi értékessé a jelent, hiszen ha végtelen időnk lenne, nem lennénk eseményszerűek, megszünnének az érzelmeink, csak az apatikus semmi maradna, örökké. Ezt hivatott bemutatni a KVARK.

„Nem tragédiaként kell megélni, hogy egyszer vége lesz, hanem pont attól van most értelme” – állítja Marton Szabolcs, a KVARK címet viselő audiovizuális projekt megálmodója és megalkotója, aminek következő állomása Veszprémben a VEB 2023 EKF Felező esemény. A koncertek nem kevesebbet ígérnek, minthogy szembe állítanak minket a mindennapi álarcunk alatt megbúvó ember lényével és az élet magvával, a halállal.

A mulandóság viszont (mint a zeneszerzővel készült interjú filmből származó idézet is mutatja) nem mint fenyegető dolog, nem mint drasztikus vég jelenik meg ebben a komplex zenei élményben, hanem a létnek súlyt és értelmet adó, magasztos jelenségként.

Vannak olyan helyzetek, amikor már nem romantizálunk. Egy betegség, aminek kétes a kimenetele, nem tartozik felénk az elmúlás melankóliájával, nem nyújt megnyugvást, csak egy színtiszta kegyetlen és nyomasztó érzést. A koncert első része ezt tárja fel a maga nyers valójában.

KVARK | Veszprém – Balaton 2023 EKF

“Pokolra tettem a lelkem, mikor a mulandóhoz úgy ragaszkodtam, mintha nem volna mulandó.” 

– ezzel, a vetítésen is olvasható, Szent Ágoston Vallomásaiból származó idézettel indul a koncert, kifejezve és megalapozva az egyórás, mappinggel kísért elektro-klasszikus koncertet, aminek során egy olyan zenei kísérlet részesei lehetünk, amely garantáltan kimozdít a komfortzónánkból és olyan élménnyel gazdagít minket, ami a koncert végén is nehezen ereszt.

A KVARK 16 főből álló zenekarát (zongora, vonósok, fúvósok, dob, basszusgitár) elektronikus effektek kísérik, a többdimenziós, egyedi hangzás által elmesélt történetet pedig a mapping vetítésben elénk táruló világ teszi még inkább érthetővé, átélhetővé.

Marton Szabolcs || KVARK – Interjú film

Mint minden, ami emberi, valamilyen kiteljesedésre fut ki végül a koncert is. A KVARK  második részében az elviselhetetlen után megérkezünk a kreatív flowba, amiben az új gondolatok születnek, ahol felülemelkedünk a realitáson. Majd a harmadik részben a visszaérkezés élményében lehet részünk.

“Látod, mekkora áldás, hogy halandók vagyunk?”

KVARK: Velem || Official video

A KVARK 2022 májusában a Győri Szeszgyár területén alapított Torula Művésztérben debütált, majd ugyanezen év októberében Budapesten, az Átrium falai között is bemutatkozott. 2022-ben a darab a Music Hungary díj crossover kategóriájában shortlist pozíciót kapott. Idén a nézők a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóestéjén is láthatták-hallhatták a produkciót, ami állandó megújulásban van – két ugyanolyan koncert még nem volt a projekt történetében. Már javában zajlik a soron következő zenék szerzése: az anyag Commie Block munkacímen a szocializmus szellemiségének a jelenre gyakorolt hatását vizsgálja.

A KVARK 2023-ban újabb mérföldkőhöz érkezett: a Szabolcs által komponált zenék most egy teljesen önálló lemez formájában öltenek testet. Az albumon szereplő darabok élőben a Veszprémben, a VEB 2023 EKF Felező eseményén (június 17-én és 18-án) egy dupla koncerten lesznek először hallhatóak olyan formában, ahogyan az a debütáló lemezen is szerepel.

Instagram: https://www.instagram.com/martonszabolcs_/

Facebook: https://www.facebook.com/martonszabolcsmusic

The post KVARK: Nézzünk máshogy a saját halálunkra! first appeared on 24.hu.

Related posts

Pankotai Lili találkozott Vera Jourovával

MOCOHU

F1: az Aston Martin Sebastian Vettellel merész álmokat szövöget

MOCOHU

Az Apple értesíti azokat, akiknek a telefonjára felkerült a Pegasus kémszoftver

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This