15.9 C
Budapest
September 29, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
árveréskardMAGYARORSZÁGtipu szultántörténelemTudomány

Ez a világ legdrágább kardja

A XVIII. század második felében élt Tipu szultán kardja lett a történelem legdrágább ilyen fegyvere, sőt a legmagasabb összegért elkelt indiai műtárgy, miután egy árverésen a remélt 2,5 millió helyett

a kard 17,5 millió dollárért, azaz 6,068 milliárd forintért kelt el egy árverésen

– írja az IFLScience. A kard Tipu hálószobáját díszítette, harcban nem használta, bár az akkoriban legerősebb, Wootz acélból készült. Az arany markolatot bonyolult jelzések borítják, a pengén pedig különböző feliratok találhatóak, melyekben többek között az „uralkodó kardjának” nevezik a fegyvert. A kard Tipu 1799-es legyőzésekor került a brit David Baird vezérőrnagy tulajdonába.

STR / AFP Tipu szultán kardja egy korábbi tulajdonosának kezében

A Múlt-kor.hu cikke szerint a muszlim Tipu apjától, Haidar Alitól örökölte a dél-indiai Májszúr trónját, aki az addig uralkodó hindu dinasztiától ragadta el a hatalmat. Életerős, energetikus, bátor, harcias és kegyetlen volt – elvégre hívő muszlimként uralkodott egy többségében hinduk lakta terület felett. Egyik kedvelt mondása volt, hogy jobb két napig tigrisként élni, mint kétszáz évig birkaként.

Erős és gazdag államot igyekezett formálni Májszúrból, alattvalói pedig jó okkal félték haragját – ahogyan szomszédai és India más uralkodói is, akik szövetségre léptek a britekkel ellene. Májszúr lerohanása 1799 februárjában kezdődött, és az ellnállást hamar felszámolták. Május 4-én, a döntő roham után, egy nagy halom holttest alatt találták meg a hősiesen küzdő Tipu élettelen testét.

The post Ez a világ legdrágább kardja first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2023. február 4.

MO.CO.HU

Féligazságokat tartalmazó Wikipedia-oldalról tájékozódhatott a miniszter

MO.CO.HU

Ő a szent, aki megmentette Hunyadi Jánost

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This