24.7 C
Budapest
June 2, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
24.huBelföldkovács mártaMAGYARORSZÁGszegénységről méltósággal sajtódíj

Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kapott Kovács Márta, a 24.hu újságírója

Ezek a bátor roma nők színpadra vitték mindannyiunk fájdalmát, megaláztatását című cikkével Kovács Márta nyerte el a Szegénységről Méltósággal Sajtódíj első díját print/online kategóriában. A múlt évben is díjazott kollégánk írása, amelyet Mohos Márton fotói illusztrálnak, egy borsodi faluban, Szomolyán bemutatott darab főpróbáját és előadását követő, érzékeny riport. A darabban helyi roma nők egészségügyi dolgozókkal és szülészeti aktivistákkal együtt mesélik el a saját történeteiket a magyar egészségügyben elszenvedett megrázó tapasztalataikról.

A 24.hu újságírói már háromszor kerültek a kiemeltek közé, Kovács Márta tavalyi (íme az elismert cikk) és idei díjat előtt korábban Balavány György is megkapta a kitüntetést (íme az elismert cikk).

Az elismerést immár hetedszer osztotta ki az Esély Labor Egyesület az Átlátszó, az ERSTE Stiftung és az ELTE BTK Média és Kommunikáció Tanszék közreműködésével. A kezdeményezés keretében 2022. január 1. és december 31. között megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat – és ezen keresztül az alkotóikat – díjazták egy érintettekből álló zsűri segítségével. A díj célja, hogy minden évben felhívja a figyelmet a szegénységben élők helyzetét körültekintően, méltósággal és árnyaltan bemutató újságírói munkákra.

Adrián Zoltán / 24.hu

TV/Videó kategóriában az első díjat Benyó Rita, a Szabad Európa munkatársa „Azt akarták, hogy menjek innen a fenébe” – Akiknek száz év után elveszik a tetőt a fejük fölül című videója nyerte, amely azt járja körül nagyon alaposan, hogyan sodorhatja az állam veszélybe olyanok lakhatását is, akik akár generációk óta szolgálati lakásban éltek. A Lovi és a volt pszichiátria, az OPNI dolgozóinak története nem csak a lakók kétségbeesett küzdelmét mutatja be, de tényfeltáró munka segítségével a lehetséges kiutakat is bemutatja, a civil segítők szerepét is hangsúlyozva.

A Print/Online kategória egyik különdíjasa a Credo evangélikus folyóirat munkatársa, Ittzés Szilvia A házi feladat, a törvény és az egyház című írása, amely rendhagyó nézőpontból mutat rá arra, a szegénységgel járó tanulási nehézségek hogyan hatnak a teljes társadalmunkra, kiemelve az egyházak felelősségét és utat mutatva a megoldási lehetőségek felé. A Print/Online kategória másik különdíjasa Bernáth Lackó és Csengel Karina, a Mérce munkatársainak anyaga, Amikor a munka nem elég a megélhetéshez: sok évnyi láthatatlan hajléktalanság után Szilviék lakásba költöznek, amely a láthatatlan hajléktalanság problémáját mutatja be két nagyszülő történetén keresztül, akik végül unokájukkal lakásba költözhetnek az Utcából Lakásba Egyesület hathatós segítségének köszönhetően.

A Print/Online kategória harmadik különdíjasa Csepelyi Adrienn, Chripkó Lili és Szöllősi Mátyás, a wmn.hu munkatársainak „Halló! Itt a sírásközpont!” – Helyszíni riport a határ menti menekülthelyzetről című írása, ami az ukrán-magyar határról mutat be megrendítő életképeket.

Kollégánk díjnyertes írása itt olvasható:

Kapcsolódó
Ezek a bátor roma nők színpadra vitték mindannyiunk fájdalmát, megaláztatását

Megeshetne másképp! – ez a címe a SzívHang társulat előadásának, amelyben szomolyai roma nők egészségügyi dolgozókkal és szülészeti aktivistákkal kiegészülve mesélik el saját történeteiket a magyar egészségügyben elszenvedett tapasztalataikról.

The post Szegénységről Méltósággal Sajtódíjat kapott Kovács Márta, a 24.hu újságírója first appeared on 24.hu.

Related posts

Demi Lovato azt mondja, földönkívüliekkel találkozott, csodás élményként írta le

MO.CO.HU

„Új kereszténydemokrata jobboldal”

MO.CO.HU

Pénteken nyit Budapest legújabb plázája

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This