15.2 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
államtitkárBelföldbérMAGYARORSZÁGmaruzsa zoltánpedagógusunió

Köznevelési államtitkár: Még tavasszal dönthet a parlament a pedagógus életpályamodellről

Belügyminisztérium köznevelési államtitkára adott interjút az Inforádiónak, Maruzsa Zoltán pedig azt mondta: abban reménykedik, hogy az unióval folytatott tárgyalásokon is kedvező elmozdulás lehet, és az életpályamodellről is olyan megállapodás születik, hogy még a tavaszi ülésszakon dönthet róla a parlament.

A bérek alakulása kapcsán megerősítette, hogy a kormányzati cél és vállalás, hogy 2025-ig jelentős emeléssel a diplomás átlagbér 80 százalékáig nőjön a pedagógusok átlagbére. Mint közölte, 2030-ig ez több mint 5000 milliárd forintot igényel, ebből 844 milliárd forint az uniós forrás.

Elhangzott, hogy az uniós programból 844 milliárd forintra várnak, de az államtitkár szerint noha ez a pénz Magyarországnak jár, egyelőre nehezen mozdul, mert most éppen az igazságügyi reform elfogadásáig blokkolják a magyar kifizetéseket. Szerinte most nem is azon múlik a támogatás folyósítása, hogy sikerül-e megállapodni a pedagógus-életpályamodellről.

Maruzsa a vitatott kötelező óraszámról úgy nyilatkozott, hogy a kormány egyelőre ragaszkodik a 22-26 órás kerethez.

A szakszervezeti félelem az, hogy nem lesz elég pedagógus, pedig inkább csökkenteni kell a terheket. A kormányzat ebben partner, de először induljon el az új életpályamodell, mert akár lefelé is mozdulhat a terhelés. A fix óraszám van, akinek emelést jelentene, és ahol tudjuk biztosítani a munkaerőt, ott semmi akadálya nem lesz a 22 órának. Abban bízunk, ha ezek az intézkedések megvalósulnak, akkor jelentős vonzereje lesz a pályának, és akkor az óraterhelés is csökkenhet

– jelentette ki Maruzsa Zoltán, és hozzátette, a jelenlegi helyzetben a fix óraszám mellett néhány helyen nagyon sok túlórát kellene biztosítani.

The post Köznevelési államtitkár: Még tavasszal dönthet a parlament a pedagógus életpályamodellről first appeared on 24.hu.

Related posts

Oroszlán ugrott ki egy autóból a forgalmas ázsiai kikötővárosban

MOCOHU

Letiltották cseh filmesek Orbánt kritizáló üzenetét

MOCOHU

Arra kérik a szerbeket, hogy jelentsék az illegális szilveszteri bulikat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This