9.1 C
Budapest
February 26, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldkönnygázkordonbontásMAGYARORSZÁGrendőrségtüntetés

Május 3-i kordonbontás: a rendőrség szerint jogszerű volt a könnygáz-használat

Csütörtök este közlemény jelent meg a rendőrség honlapján a május 3-i, a státusztörvény ellen tiltakozó tüntetésről, amely a Budai Várban, a Karmelitánál fejeződött be. A demonstrálók lebontották az építési területet körbevevő kordon egy részét, mire a rendőrök könnygázt vetettek be. A tüntetők között ott volt Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője, akit kiemeltek tömegből, megbilincseltek, majd több órán keresztül fogva tartották.

A rendőrség a közleményben leírta, hogy szerintük mi történt. Mint írták, a Budapesti Rendőr-főkapitányságra 2023. május 3-án délutánra három, a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó fővárosi gyűlésről érkezett bejelentés. A BRFK mindhárom bejelentést tudomásul vette, a szervezőkkel egyeztetett.

A bejelentett gyűlések befejezése után a résztvevők egy csoportja az előírásokat megszegve a Budai Várnegyedbe vonult, ahol a rendőrség megakadályozta, hogy a Színház utcába és a Szent György utcába bejussanak – olvasható a közleményben.

Itt a tüntetők vitatkozni kezdtek a rendőrökkel, indulatos, sértő kijelentéseket tettek, közülük néhányan igyekeztek a sorfal közé furakodni, lökdösték a rendőröket. Többen már ekkor maszkkal vagy kendővel takarták el az arcukat, de volt, aki védőszemüveget, sőt gázálarcot viselt.

A rendőrök többször tájékoztatták a megjelenteket, hogy be nem jelentett gyűlésen vesznek részt és kérték, illetve felszólították őket, hogy a sorfaltól lépjenek távolabb, valamint a rendőrökkel szembeni erőszak esetén kényszerítő eszközök alkalmazását is kilátásba helyezték – tették hozzá.

A tömeg egy része ekkor elindult a Színház utcához, közben az építési területet védő kerítést rángatták, ütötték. Néhányan átmásztak a kerítésen és együttes erővel áttörték azt. Az építési területre betódult csoport a kerítést tovább rongálta és a Színház utca felé is áttörte azt. Az itt felsorakozott rendőröket dobálni kezdték és többen megkíséreltek a sorfalon erőszakkal átjutni – olvasható a rendőrség honlapjára feltöltött írásban.

Az őket ért támadás elhárítására a rendőrök ekkor könnygázt alkalmaztak, és megkezdték a zárt területre bejutottak kiszorítását, ennek során öt embert vontak intézkedés alá, akiket később előállítottak. Miután mindenkit sikerült a zárt területről kiszorítani, az egyenruhások sorfallal biztosították az áttört kerítést.

A közlemény szerint eddig 14 ember ellen indult valamilyen eljárás. A jogellenes gyűlés szervezőjével szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság gyülekezési joggal visszaélés miatt szabálysértési eljárást kezdeményezett, a rendőrökre támadók közül öt személyt előállítottak, velük szemben a Központi Nyomozó Főügyészségen hivatalos személy elleni erőszak miatt tettek feljelentést. A további támadók és más bűncselekmények elkövetőinek azonosítása a kamerafelvételek alapján jelenleg is folyamatban van.

Nyolc embert azért jelentettek fel, mert arcukat maszkkal eltakarva vettek részt a jogellenes gyűlésen. Egyiküket elő is állították, mert megpróbált elmenekülni az őt igazoltatni szándékozó rendőrök elől. Egy nőt pedig pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt állítottak elő.

Délután egy belvárosban bejelentett gyűlés helyszínére érkező fiatalnál késeket és egy ollót találtak a rendőrök, ezért őt az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség elkövetése miatt előállították, büntetőeljárás indult ellene.

A fent említett rendőri intézkedéseket követően a parancsnoki vizsgálat tárgyát képezte a kényszerítő eszköz alkalmazása, amely jog-, és szakszerű volt. Leszögezzük, hogy az egyes személyeket a véleményük, valamivel egyet nem értésük nem jogosítja fel arra, hogy bűncselekményt kövessenek el, mások tulajdonát vagy testi épségét sértsék vagy veszélyeztessék,

jegyezték meg a közleményben.

Kapcsolódó
„Jön a könnygáz!” – így csaptak össze a rendőrök és a tüntetők a Karmelitánál

Videó.

The post Május 3-i kordonbontás: a rendőrség szerint jogszerű volt a könnygáz-használat first appeared on 24.hu.

Related posts

Hőség és zivatarok miatt adott ki vészjelzéseket a meteorológiai szolgálat

MO.CO.HU

Elveszett városra bukkantak a dzsungel mélyén

MO.CO.HU

Stohl András a Nagy Ő-ről: Hiszti is volt, botrány is volt

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This