4.3 C
Budapest
April 26, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
gabonaimportimportstopMAGYARORSZÁGmegállapodásNagyvilágukrán gabonadömping

Az Európai Bizottság megállapodott a keleti tagállamokkal az ukrán gabonaimportról

Az Európai Bizottság rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedéseket fogadott el az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan. A cél, hogy enyhítsék a nehézségeket, amelyeket az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás ideiglenes feloldása okozott több keleti tagállamban – közölte a brüsszeli testület kedden.

Az ukrán mezőgazdaság a háború miatt teljes körű vámmentességgel és szabad kereskedelmi lehetőségek mellett szállíthat árukat az EU területére. Ukrajnában rendkívül alacsony termelési költséggel működik az agrárium, ezért a szomszédos országokba beáramló árucikkek, elsősorban a gabona, az olajos növények, a tojás, a baromfi, a cukor és az alma megjelenése letörte az árakat, amely veszélybe sodorta a helyi gazdák megélhetését. A kelet- és közép-európai országok először uniós szinten akartak megoldást találni, de miután az EU még egy évvel meghosszabbította az ukrán termékek vámmentességét, és cserébe csak egy szűkmarkú pénzügyi segítséget ajánlott fel a károk enyhítésére, a tagállamok nemzeti hatáskörben kezdték orvosolni a helyzetet.

Mostanra Lengyelország, Szlovákia és Bulgária mellett Magyarország is leállította a mezőgazdasági termékek behozatalát Ukrajnából. Románia a brüsszeli döntésre várt, amire egészen mostanáig kellett várni.

Nagy István agrárminiszter a múlt héten arról posztolt, hogy Brüsszel engedett az öt tagállam, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia nyomásának. A tárcavezető beszámolója szerint elismerték a régióban kialakult piaci helyzet súlyosságát és a gyakorlatban egy rendkívüli védintézkedés alkalmazásával lehetővé teszi több mezőgazdasági termék Ukrajnából e tagállamok területére történő behozatalának tilalmát egészen addig, amíg a jelenlegi rendkívüli piaci helyzet fennáll.

A bejelentés az autonóm kereskedelmi intézkedésekről szóló rendeletről kedd este érkezett meg. Az MTI által közölt közlemény szerint az intézkedések kezdetben négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintenek:

  • a búzát,
  • a kukoricát,
  • a repcemagot
  • és napraforgómagot.

Az intézkedések május 2-án lépnek hatályba és június 5-ig érvényesek. Ezen időszak alatt a felsorolt négy termék továbbra is szabadon forgalomba bocsátható az Európai Unió valamennyi tagállamában, kivéve az importkorlátozások feloldása által leginkább érintett öt tagállamot.

A termékek közös árutovábbítási eljárás keretében továbbra is forgalmazhatók ezen öt tagállamon belül vagy áthaladhatnak rajtuk, illetve az EU-n kívüli országba vagy területre kerülhetnek. Cserébe Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Bulgária kötelezettséget vállalt arra, hogy megszünteti a búzára, kukoricára, repcére, napraforgómagra és minden más, Ukrajnából származó termékre vonatkozó egyoldalú intézkedését.

Megjegyzik: az intézkedések az Európai Bizottság által előterjesztett átfogó támogatási csomag részét képezik, és ki fognak egészülni az öt tagállam mezőgazdasági termelőinek nyújtott pénzügyi támogatással, valamint további intézkedésekkel, melyek megkönnyítik az ukrán gabonaexport szolidaritási útvonalakon keresztül más tagállamokba és unión kívüli országokba történő tranzitját.

Kapcsolódó
Drága mulatság lesz, ha nem jöhet több olcsó gabona Ukrajnából

A gabonatermelők üdvözlik, a kereskedők és a feldolgozók szerint viszont kárt okoz a magyar gazdaságnak az ukrán gabonaimport tiltása. Várhatóan drágább lesz a kukorica.

The post Az Európai Bizottság megállapodott a keleti tagállamokkal az ukrán gabonaimportról first appeared on 24.hu.

Related posts

Kedvező hírek jöttek az eltűnt korábbi világelső teniszezőről

MOCOHU

RTL: Sok a panasz a tanársztrájkra hivatkozva levont bérek miatt

MOCOHU

Beoltják a két évesnél idősebb gyermekeket Venezuelában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This