12.7 C
Budapest
April 23, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
bárczy istván utcaespressoeszpresszógebinismeretlen budapestkovács attilakovács pálkovács tamásKultúraMAGYARORSZÁGolimpiai bajnokolimpikonpresszóquintszervita térvilágbajnokvívás

Vívólegenda alapította a főváros első maszek presszóját, ahol művészek és sportolók itták az első magyar krémkávét

A bontás réme által fenyegetett, a magyar kártya szülőházaként emlegetett Kazinczy utca 55. kapcsán az elmúlt években számos alkalommal került elő a három olimpiai érmet (két ezüstöt és egy bronzot) is szerző kilencszeres kenuvilágbajnok, Wichmann Tamás (1948-2020) neve, aki 1987-től egészen öt évvel ezelőttig ott működtette a nemes egyszerűséggel csak Wichmann kocsmájaként ismert helyet. Távolról sem ő volt azonban az egyetlen élsportoló, aki a visszavonulása után a vendéglátóiparban képzelte el magát.

Ennek a váltásnak volt a Kádár-kori úttörője a kardvívó legenda, Kovács Pál (1912-1995), aki alig néhány hónappal az 1956-os forradalom leverése után, a Városháza oldalában nyitotta meg a rendszerváltást követő átalakulásokig túlélő Quint Eszpresszót, a sportolók és művészek kedvelt helyét.

Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11 / Fortepan 1969

Az 1929-ben a Budapesti Budai Torna Egylet (BBTE) tagjává vált férfit a középiskola elvégzése után, 1930-ban a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre vették fel, egy évvel később azonban bejutott a vágyott Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiára is, ahol vívótudása gyorsan fejlődött, így épp nyolcvan évvel ezelőtt, 1933-ban európai bajnokká vált magyar kardcsapat tagja lehetett.

A győzelem a következő három évtizedben sem kerülte el, hiszen az 1937-es párizsi, illetve az 1953-as brüsszeli világbajnokságokon egyéniben és csapatban, Stockholmban (1951), Luxemburgban (1954), Rómában (1955), az 1957-es párizsi EB-n, illetve Philadelphiában (1958) pedig társaival együtt lett a legjobb.

A merőben új stílusával a magyar vívósportot megváltoztató Borsody László tanítványaként a válogatottat huszonhét éven át erősítő, a páston kívül egy évtizeden át hivatásos katonatisztként aktív férfi az olimpiákon is csúcsra ért:

Berlinben (1936),  Londonban (1948), Melbourne-ben (1956) és Rómában (1960) az ikonikussá vált kardcsapat tagjaként, a legtöbb magyar aranyat hozó helsinki játékokon (1952) pedig egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett. Hetvenöt évvel ezelőtt, a brit fővárosban egy egyéni bronzot is begyűjtött.

A röviddel a második világháború kitörése után, 1939 novemberében főhadnaggyá előléptetett Kovács nem sokáig maradhatott távol a háborútól: előbb az 1. légvédelmi tüzérosztály ütegparancsnoka lett, majd 1941-1942 fordulóján a keleti harctéren szolgált, majd a Légvédelmi Tüzérkiképző Ezred kiképzőtanárává nevezték ki.

Kitüntetések egész sorát gyűjtötte be

A Magyar Olimpiai Bizottság honlapja szerint Kovács a háború során Tűzkereszt, a Koronás Bronz Érdemérem, a Kormányzói Dicsérő Elismerés bronz fokozata, az Arany Toldi Miklós Érdemérem, a Felvidéki Emlékérem, valamint az Erdélyi Emlékérem mellett a Délvidéki Emlékérmet is megkapta.

1945 májusában francia hadifogságba esett, tizenhárom hónappal későbbi hazatérése után nem sokkal nyugállományba helyezték. Tartalékos tisztté vált, a Honvéd helyett pedig a Vasas vívója lett. Páston kívüli pályáját a Ganz Vagon- és Gépgyár műszaki tisztviselőjeként folytatta, ahol 1956-ig dolgozott.

Életében az alig három héttel a forradalom leverése után, november 22-én kezdődő melbourne-i olimpia hozhatta volna el a nagy váltást, a nyolcvanhárom sportoló jó részéhez hasonlóan ugyanis családjával együtt ő is a disszidálást fontolgatta: a terv szerint

az olimpiát követően külföldön egyesült volna a család, majd elindultak volna Amerika felé, ahol egy vívómesteri szerződést ajánlottak fel a férfinak.

A nagy lépésre végül sosem került sor, hiszen Kovács Rómából hazatelefonált, hogy mégis visszatér Budapestre – derül ki fia, a későbbi olimpikon és világbajnok, Kovács Tamás a Hócipőnek adott 2006-os interjújából.

1957-ben ennek ellenére tartalékosként megbízhatatlannak minősítették, ez azonban valószínűleg egy pillanatig sem érdekelte a ravaszsága és intelligenciája miatt Fuxiként emlegetett férfit, aki egy torinói (más források szerint novarai) világversenyen tiszteletdíjként begyűjtött FAEMA márkájú olasz kávégépével 1957 májusában megnyitotta a város első gebinben működő presszóját, a Quintet, ahol

az országban elsőként szolgáltak fel krémkávét.

A gebin működése pofonegyszerű volt: az üzlet, illetve a helyiség tulajdonosa az állam maradt, vezetőjét azonban nem terhelte pontos elszámolási kötelezettség, így mindenféle megkötés nélkül, szabad kezet kapva vezethette az egységet.

A kirakatában egy porcelánhuszárral hívogató Quint nevét a különböző korabeli források kétféleképpen magyarázzák – egyesek a megnyitás idejére begyűjtött öt olimpiai aranyra való utalást látják benne, a valódi ok azonban ennél prózaibb: így hívják ugyanis a vívásban azt a védelmi állást, amiben a versenyző a kardot, illetve a tőrt valamivel vállmagasság alatt, kissé kifelé kinyújtott karral, ferdén felfelé tartja.

Arcanum Digitális Tudománytár / Nemzeti Sport Nemzeti Sport, 2019. március (117. évfolyam, 59-72. szám)2019-03-02 / 60. szám

Az épületbe a Bárczy István utca felől mélyen benyúló, keskeny terem rövidesen a főváros művészeti és sportéletének fontos központjává vált, hiszen az asztalain lévő műanyagdobozban mindig két-három mignont rejtő, 1958 februárjában már az első magyar síugró bajnokból, illetve olimpiai ezüstérmes gerelyhajítóból kiemelkedő karikaturistává vált Szepes Béla (1903-1986) rajzaival – az egyik oldalon nyolc magyar kardívó, a másikon pedig nyolc másik sportoló alakjával – díszített presszóban

Molnár Péter építész, illetve a LAKÓTERV (Lakó- és Kommunális Épületeket Tervező Vállalat) a Kristóf téri Finom falatból lassan átszokó más munkatársai mellett a többek közt a grafikus és festő Kondor BélaJuhász Ferenc és Nagy László költők, illetve Molnár Edit Balázs Béla-díjas fotóművész tűntek fel, de számos zenész, színész, sportember, illetve más híresség is feltűnt, akik a krémkávé miatt mindennapossá vált hosszú sorba is beálltak.

A Martinelli (ma Szervita) térre néző helyet megszületése után másfél évtizeddel az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) irodaházának, illetve az INTERAG hozzá ragasztott parkolóépületének (ép. Szabó István, Jakab Zoltán, 1970-1973) árnyéka tette a járókelők számára egy fokkal láthatatlanabbá, vonzereje azonban semmit sem kopott.

Az egykori törzsvendég, Bodnár György Előleg személyes tartozásaimból című írása szerint a hely lelke a megnyitáskor még az irodalomtörténész Czibor János feleségeként ismert, rövidesen azonban Kovács második nejévé vált Gyöngyike volt,

Ildikót, a csinos felszolgálót ugyancsak a vívócsalád adta, így hiába volt szegényes az eszpresszó berendezése, tárgyaiból az az elegancia áradt, amely nélkülözni volt képes a flancot.

UVATERV / Fortepan Az 1976-os állapot, a tér képét uraló parkolóház és irodaépület árnyékában.

A presszót nem csak a hírességek, de a Belügyminisztérium is kedvelte: az apjáról hatvanhét oldalnyi ügynökaktát megszerző Kovács Tamás az Új Népszabadságban megjelent írásában arról számolt be, hogy a BM Szamosi, Tóvári János, Bakos Miklós, Meszlényi, Assmann Kurt, Zoltán, Pataki, illetve Lesko fedőnevű hálózati ügynökei rendszeresen figyelték az asztaloknál folyó beszélgetéseket, sőt, tüzérszázados múltja miatt apja is szerepelt a III/2. osztály antidemokratikus elemekről vezetett, illetve A-932/3. jelzésű, Budapest területén élő volt horthysta katonatisztek címet viselő nyilvántartásában.

A megfigyeltek az ügynököket sokszor nyilvánvalóan személyesen is ismerték – köztük a cikk szerint a Nemzetközi Vívó Szövetség Technikai Bizottságának magyar tagjaként is aktív Szamosit –, így azok minden lépésükről, rendszerkritikus mondatukról, valamint a hozzájuk eljutó valuta mennyiségéről és forrásáról is értesülhettek.

A vendégek egy részét rendszeresen a

komoly ember nem issza tejjel a kávét

megállapítással ugrató, visszafogott, vagyona ellenére mindvégig puritán életet élő Kovács Pál a Quintben megkezdett munkával – ahol sokszor ő maga állt a kávéfőző mögött – persze nem vonult vissza teljesen a sporttól: 1958-1960 közt még hat magyar bajnoki aranyat, egy vb-elsőséget, illetve egy olimpiai csapataranyat is begyűjtött, majd átadta a stafétát a következő generációnak – köztük két fiának, a két világbajnoki aranyat begyűjtő Attilának (1939-2010), illetve a már említett korábbi magyar szövetségi kapitánynak, az egy világbajnoki arannyal, illetve egy olimpiai bronzzal büszkélkedő Tamásnak (1943).

Ezután a Magyar Vívó Szövetség alelnöke (1961-1963), majd elnöke (1963-1968) lett, ezt követően pedig a Nemzetközi Vívó Szövetségben (FIE) folytatta: a végrehajtó bizottsági tagsága után a kard szakbizottságot vezette, majd 1980-1988 között a FIE alelnöke lett, de rövid ideig a magyar szövetségi kapitányi posztot is betöltötte.

Wikimedia Commons, ill. Képes Sport, 1963. szept. 10. / Arcanum Digitális Tudománytár Az 1960-as olimpián, illetve három évvel később, szövetségi kapitányként a nemzetközi Balaton-bajnokság egyik napján

Az edzőként, illetve némiképp meglepő módon a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének (KISOSZ) alelnökeként (1968-1986) is aktív, tizenkét éven át a Magyar Olimpiai Bizottságban is helyet foglaló sportolót pályájának elismeréseként díjak egész sorával is elhalmozták: 1976-ban a Francia Sportérdemérem ezüst fokozatával, 1984-ben NOB-érdemrenddel, 1985-ben Nemzetközi Fair Play-életműdíjjal, 1992-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével ismerték el.

Katonai rehabilitációjára végül az Antall-kormány kerített sort: 1993 februárjában alezredessé léptették elő, a Horn-kormány pedig 1994 szentestéjén nyugállományú dandártábornokká nevezte ki. A XX. század egyik legeredményesebb magyar vívója ezt az eseményt már csak fél évvel élte túl, röviddel 83. születésnapja előtt, 1995. július 8-án ugyanis elhunyt.

Rövidesen a Quint is bezárt, majd tulajdonost váltott. A Népszabadság (1995. feb. 17.) szerint az új gazda nem folytatta az előd által megszabott irányt:

tradíciómentes, a kávéház és a belsőépítészet ideáját egyszerre csúfolni képes borzalmat

varázsolt belőle, a nevet azonban továbbra is megtartotta.

Szepes karikatúrái a Magyar Olimpiai és Sportmúzeumba kerültek, az egykori presszónak az elmúlt harminc évben azonban minden nyoma kitörlődött a városképből. Helyén ma egy gondos bérlőre váró, üres helyiséget találunk, aminek egy üvegén még ma is látszik a talán a kilencvenes években felhelyezett Quint Café felirat.

The post Vívólegenda alapította a főváros első maszek presszóját, ahol művészek és sportolók itták az első magyar krémkávét first appeared on 24.hu.

Related posts

Eltűnt egy 76 éves nagyacsádi nő

MOCOHU

Az HBO sikersorozatban emlegetik Orbán Viktort

MOCOHU

A csalók is rácuppantak Kanye West új albumára

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This