6.9 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
angliaegyesült királyságiii. károlykoronázásMAGYARORSZÁGscone-i kőskóciatörténelemTudományvégzet köve

Titkos szimbólumokat rejt a Végzet köve

Átfogó elemzés alá vetették a Scone-i követ, más néven a Végzet kövét – írja az IFLScience. A homokkőből készült, legalább 1200 éves tárgyat eredetileg Skóciában használták a koronázások során, majd 1296-ban, I. Eduárd király hódítását követően Angliába szállították, ahol hasonló funkciót látott el, beépítették a koronázási trónba.

A kő a 20. század végén ismét Skóciába került, az Egyesült Királyságban pedig napjainkban fontos koronázási elemnek számít, III. Károly május 6-i királlyá avatásán is ott lesz. A tárgyat jelenleg a Historic Environment Scotland (HES) nevű szervezet gondozza, amelynek munkatársai a közelmúltban több módszerrel vizsgálták meg a követ, és egy 3D-s modellt is létrehoztak róla.

Stone Of Destiny, Edinburgh Castle by Historic Environment Scotland on Sketchfab

 

Az elemzés több érdekes eredményre is vezetett, többek között rézötvözet nyomait mutatták ki a kövön, ami egy egykori, bronzból vagy sárgarézből készült tárgy jelenlétére utal.

A kutatók emellett korábban nem látott jeleket is érzékeltek, ezek római számokra emlékeztetnek.

Ewan Hyslop, a HES kutatási és éghajlatváltozási vezetője szerint egyelőre nem tudják, hogy a szimbólumok mit jelentenek, ennek megértéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Az elemzéssel azt is sikerült megerősíteni, hogy a kő alapanyaga a skóciai Perth közelében fekvő Scone homokkő-formációjából származik. A kövön az eredeti faragásból, illetve az 1950-es években végzett restaurációból származó szerszámnyomokra is bukkantak.

Hyslop kiemelte, egyelőre nem találtak magyarázatot minden felfedezésre, az eredmények viszont sokféle használatról árulkodnak, és hozzájárulnak a tárgy eredetének és hitelességének megerősítéséhez.

The post Titkos szimbólumokat rejt a Végzet köve first appeared on 24.hu.

Related posts

Pont akkor injekciózta be ügyfelének a teljesítményfokozót, amikor lecsaptak rá a rendőrök

MO.CO.HU

A pestisbaktérium ellenálló, emberek között terjedő törzsét azonosították

MO.CO.HU

Elutasították perújítást a Balla Irma-gyilkosság ügyében

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This