19.1 C
Budapest
September 28, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
MAGYARORSZÁGNagyvilágorosz-ukrán háborúpercről-percre

Washington újabb szankciókat szabott ki a fehérorosz elnöki repülőgépre

Az Egyesült Államok újabb szankciókat szabott ki Fehéroroszországra, köztük több állami tisztségviselőre, vállalatra és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető elnöki repülőgépére is – közölte a washingtoni vezetés pénteken.

Islam Yakut / Anadolu Agency / Getty Images Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök megérkezik a kormánygépével Isztambulba az Iszlám Együttműködési Szervezet csúcstalálkozójára 2016. április 13-án.

A 2020-as választást követő kormányfellépés miatt kirótt legújabb szankciók a teljes fehérorosz választási bizottságot, továbbá annak hét tisztségviselőjét érintik, emellett két, állami tulajdonban lévő járműipari cégre, azok igazgatóira, valamint Lukasenka amerikai gyártású, Boeing 737-es repülőgépére is érvényesek.

A pénzügyminisztériumi közlés szerint az egyik érintett, az Automobile Plant nevű cég több alkalmazottját is megfélemlítette, valamint elbocsátotta, amiért a választást követően részt vettek a Lukasenka győzelme ellen tiltakozó békés tüntetéseken. Az elnöki luxusgép, melyet Aljakszandr Lukasenka nemzetközi utazásaira használ, a szankciók értelmében nem repülhet be az amerikai légtérbe.

A szankciók értelmében az érintetteknek minden, az Egyesült Államokban lévő vagyonát befagyasztják, valamint megtiltják amerikai állampolgárok számára, hogy az érintett személyekkel vagy szervezetekkel üzleteljenek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közölte továbbá, hogy 14 személyre, köztük a központi vezetés egyes tisztségviselőire vízumkorlátozást vezetnek be,

és az elkövetkezendőkben is hasonlóan járunk el a rezsimmel és mindenkivel, aki támogatja őket a fehérorosz nép elnyomásában

és az – Ukrajna ellen háborút indított – Oroszországgal való szövetkezésben.

Washington a 2020-as fehéroroszországi választást követően több körben is szankciókkal sújtotta a kelet-európai országot, amiért a választást követően a hatóságok brutálisan léptek fel a közölt eredmények ellen tiltakozó tüntetőkkel szemben. Az ellenzék szerint meghamisították az eredményeket, és valójában jelöltjük, Szvjatlana Cihanouszkaja legyőzte az országot csaknem három évtizede uraló Aljakszandr Lukasenkát.

Szvjatlana Cihanouszkaja a választást követően az ellenzék több vezető tagjával együtt külföldön keresett menedéket, egy fehérorosz bíróság pedig néhány héttel ezelőtt 15 év börtönre ítélte a számüzetésben élő nőt. A hatóságok több mint 35 ezer embert, köztük számos ellenzékit vettek őrizetbe, a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet szerint pedig jelenleg több mint 1400 politikai fogoly ül fehérorosz börtönökben.

(MTI)

The post Washington újabb szankciókat szabott ki a fehérorosz elnöki repülőgépre first appeared on 24.hu.

Related posts

Két, egyenként 200 milliárdos keretmegállapodást is kötött a kormányzati ügynökség informatikai beszerzésekre

MO.CO.HU

Az űrből örökítették meg a lángoló Botswanát

MO.CO.HU

“Még tudok nevetni” – exkluzív interjú Delhusa Gjonnal

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This