7 C
Budapest
March 29, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
BelföldMAGYARORSZÁGoktatásoktatásügypedagógusok

Elvetették a tervet, hogy elvonjanak a legrosszabbul teljesítő pedagógusok fizetéséből

Hamarosan elindul a pedagógusok teljesítményértékelésének tesztüzeme, de az eredeti elképzelésekhez képest komoly elmozdulás történt jutalmazás kérdésében, mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

Horváth Péter arról beszélt, az a 25 százalék, amely a legjobb minősítést érdemli ki a teljesítményértékeléskor, mindenképpen kap valamilyen többletjuttatást. Viszont azok is kaphatnak jutalmat, akik legalább 70 százalékos teljesítményt érnek el. Azt, hogy ez a jutalom mekkora legyen, az intézmény vezetése döntheti el.

Korábban volt olyan terv is, hogy annak a 25 százaléknak viszont, amely a legrosszabbul teljesít, elvonnának a fizetéséből. Ez az elképzelés azonban annyira negatív fogadtatást kapott, hogy elvetették. Horváth Péter hangsúlyozta:

kötelezően nem vesznek el majd pénzt azoktól sem, akik a legrosszabbul szerepelnek a teljesítményértékelésen, ha viszont az intézmény vezetője – valamilyen oknál fogva – úgy ítéli meg, hogy valaki annyira rosszul teljesít, akkor erre van lehetősége. De ez nem kötelezettség.

Közölte azt is, a teljesítménycélokat nem központilag, a minisztériumban határozzák majd meg, ez az intézményvezetők és a tanárok közös feladata lesz. Vagyis „a pedagógus fogalmazhat meg a saját maga számára célokat, mint ahogy egyébként eddig is megfogalmazott ilyeneket a munkája során. Csak korábban ezeket a célokat nem rögzítették és nem ellenőrizték az elérésüket egy év elteltével.”

Ilyen teljesítménycél lehet például az, hogy hány gyerek tud továbbtanulni, vagy hánynak sikerül nyelvvizsgát tennie. De az is cél lehet egy tanárnak, hogy milyen sok diákja vesz részt tanulmányi versenyeken, vagy esetleg az, hogy a pedagógus az iskola segítségével hány ilyen megméretést szervez. Cél lehet egy magyarszakos tanárnak az is, hogy elviszi az osztályát színházba, míg egy történésznek egy múzeumlátogatás megszervezése.

Kapcsolódó
Újabb kötelező tantárgy jöhet az általános iskolákban

Már dolgoznak a tananyag összeállításán.

The post Elvetették a tervet, hogy elvonjanak a legrosszabbul teljesítő pedagógusok fizetéséből first appeared on 24.hu.

Related posts

Filmbe illő módon leplezték le a Navalnijt megmérgező titkosügynököket

MO.CO.HU

Toronymagasan nyerte Putyin az Oroszország legszexibb férfija szavazást

MO.CO.HU

Kata-adó: vissza kell fizetni vagy nem?

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This