12.3 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
adócsalásbbcházkutatásindiaMAGYARORSZÁGNagyvilágnarendra modi

Adócsalással vádolják Indiában a BBC-t, miután leadták a Modiról szóló dokumentumfilmet

Adócsalással vádolta meg pénteken a BBC-t az indiai pénzügyminisztérium, amely szerint a brit műsorszolgáltató nem jelentette be az országban befolyt összes jövedelmét.

Az indiai hatóságok csütörtök este fejezték be a BBC újdelhi és mumbai irodáiban folytatott házkutatást.

Narendra Modi indiai miniszterelnök bírálói a házkutatás időzítését is megkérdőjelezték, mivel néhány héttel azután folyt a vizsgálat, hogy a BBC az Egyesült Királyságban bemutatta az indiai kormányfőt bíráló dokumentumfilmjét.

Az indiai adóhivatal közleménye szerint a hatóságnak bizonyítékai vannak arra, hogy a konszern külföldi leányvállalatai indiai bevételeik után nem fizettek adót. Számos eltérést és következetlenséget is feltártak, és „kulcsfontosságú bizonyítékokra” tettek szert az alkalmazottak nyilatkozatai, digitális dokumentumok és írásos okmányok révén, amelyeket részletesebben később vizsgálnak meg.

A BBC egyelőre nem kommentálta a bejelentést. A műsorszolgáltató csütörtökön közölte, hogy a jövőben is együttműködik az indiai hatóságokkal, és reméli, hogy az ügyet minél előbb sikerül megoldani.

Mallikardzsún Kharge, az indiai ellenzéki Kongresszus Párt elnöke a Modi-kormányzat sajtószabadság ellen végrehajtott támadásának minősítette a BBC irodáiban tartott házkutatást.

A házkutatás a jelek szerint megtorlás a BBC ellen, amiért három hete bemutatta a Narendra Modi miniszterelnököt bíráló dokumentumfilmet. Ez olyan időszakban történt, amikor egyre nagyobb nyomás nehezedik a független médiára, és amikor Indiában csökken a pluralizmus a növekvő médiakoncentráció miatt

– írta a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró jogvédő szervezet csütörtöki közleményében.

A Narendra Modi indiai miniszterelnökről szóló, The Modi Question (A Modi-kérdés) című kétrészes dokumentumfilmben egyebek mellett azt vizsgálják: milyen szerepet játszott a szubkontinens kormányfője a 2002-es gudzsaráti zavargásokban.

A szóban forgó időszakban Gudzsarát államminiszteri posztját betöltő Modinak azt vetik a szemére, hogy sem ő, sem pedig az állam hindu nacionalistákból álló vezetése nem lépett fel elég hatékonyan a nyugat-indiai állam hindu és muszlim lakosai között kirobbant harcok megfékezéséért.

A dokumentumfilm sugárzását, valamint a közösségi média vele kapcsolatos híreit Indiában betiltották, a rendőrség pedig januárban őrizetbe vett több diákot, akik a tilalom ellenére megnézték a filmet.

Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter elfogultnak nevezte a filmet, amely szerinte „gyarmatosító logikát tükröz”.

(MTI)

The post Adócsalással vádolják Indiában a BBC-t, miután leadták a Modiról szóló dokumentumfilmet first appeared on 24.hu.

Related posts

A gyilkos medve miatt áll a bál Szlovákiában

MOCOHU

A kávé és az étcsoki mosolyt csalnak az arcunkra, de a fánk és a hamburger szomorúvá tesznek

MOCOHU

Földcsuszamlás zúdult a mianmari jádekőbányára, rengeteg embert keresnek

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This