9.9 C
Budapest
April 2, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
afganisztánegyetemMAGYARORSZÁGNagyvilágtálibtiltás

Afganisztánban a tálibok betiltották, hogy nők felvételizhessenek az egyetemekre

Megtiltotta a tálibok vezette afgán oktatási minisztérium, hogy 2023-tól nők felvételizhessenek az egyetemekre – jelentette szombaton a TOLOnews afgán hírtelevízió.

A sajtóértesülés szerint a tilalomról a minisztérium levélben értesítette az ország egyetemeit. A tárca úgy fogalmazott, hogy “további intézkedésig” nem felvételizhetnek ezentúl nők felsőoktatási intézményekbe. A tálib mozgalom 2021. augusztusi hatalomra jutása után Afganisztán lett a világon az egyetlen ország, ahol korlátozzák a lányok és a nők részvételét az oktatásban. Kezdetben a hatodik évfolyam felett tiltották meg a tizenéves lányoknak, hogy iskolába járjanak, a közelmúltban pedig már az egyetemi oktatásból is kizárták a nőket. A tálib vezetés a lépést azzal magyarázta, hogy az egyetemeken megsértették az iszlám öltözködési szabályokat, öbb helyen együtt oktatták a nőket és a férfiakat.

A tilalom Afganisztánban is közfelháborodást okozott, a nők több alkalommal az utcákra vonultak jogaik védelmében, több egyetemi professzor is lemondott tiltakozásul.

(MTI)

The post Afganisztánban a tálibok betiltották, hogy nők felvételizhessenek az egyetemekre first appeared on 24.hu.

Related posts

Letartóztattak hétfőn egy ismert orosz ellenzékit

MO.CO.HU

Íme négy korrekt mobil, ha nem akar egy vagyont költeni okostelefonra

MO.CO.HU

Direkt36: A Fudan belső konfliktust okozott a Fidesznél, a kritikusokat azonban lenyomták

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status