14.1 C
Budapest
April 18, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
2023. 01. 16.élő hírfolyamMAGYARORSZÁGNagyvilágorosz-ukrán háborúoroszországpercről-percreukrajna

Német külügyminiszter: különleges bíróságot kellene létrehozni az orosz vezetés felelősségre vonására

A nemzetközi közösségnek különleges törvényszéket kellene létrehoznia, hogy bíróság elé állítsa Vlagyimir Putyin orosz elnököt és rendszerét az Ukrajnában elkövetett háborús bűneik miatt – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) tartott vitaindító beszédében.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az orosz vezetést felelősségre kell vonni a csaknem egy éve kezdődött ukrajnai háborúja miatt. Annalena Baerbock ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez nem lehetséges az ICC keretein belül, mivel Oroszország nem fogadja el a büntetőbíróság joghatóságát. Hozzátette: az sem valószínű, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ICC elé utalná az ügyet, mivel Oroszország állandó tagja a tanácsnak, így élhet vétójogával.

Annalena Baerbock szerint egy különleges bíróság létrehozása nem feltétlenül az “ideális megoldás”, azonban szükségszerűen pótolja a nemzetközi jog hiányosságait, és “világos üzenetet” küld az orosz vezetésnek. A külügyminiszter elmondása szerint megvitatta a különleges bíróság létrehozásának lehetőségét Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel múlt heti kelet-ukrajnai látogatása alkalmával. Mint mondta, egy ilyen bíróság legitimitását és pártatlanságát az biztosítaná, ha a törvényszék Ukrajnán kívül jönne létre, a nemzetközi partnerek pénzügyi támogatásán keresztül, különböző országok ügyészeinek és bíráinak részvételével. “A bíróság az ukrán büntetőjogból vezetné le joghatóságát” – tette hozzá. (MTI)

Harkiv, 2023. január 10.
Az ukrán külügyminisztérium sajtóhivatala által közreadott képen Dmitro Kuleba ukrán (j) és Annalena Baerbock német külügyminiszter látogatást tesz a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. január 10-én.
MTI/AP/Ukrán külügyminisztérium sajtóhivatala

The post Német külügyminiszter: különleges bíróságot kellene létrehozni az orosz vezetés felelősségre vonására first appeared on 24.hu.

Related posts

A magyarok fele fél jelenteni a korrupciót, kétharmad súlyos problémának tartja

MOCOHU

Csak a lakosság 20 százaléka vett részt az országos tesztelésen Ausztriában

MOCOHU

Szájer utódja reméli, hogy a Néppárt nem szalámizza le a másképp gondolkodókat

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This