2 C
Budapest
January 27, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldbudai lórántellenzékjászberényMAGYARORSZÁGpolgármester-választás

A szavazatok kétharmadával győzött az ellenzéki jelölt a jászberényi polgármester-választáson

Immár száz százalékos a feldolgozottság – kétharmados győzelmet aratott az ellenzék

Megvan a jászberényi időközi önkormányzati választás végeredményre: a polgármester választást a jobbikos Budai Lóránt nyerte, tíz egyéni körzetből pedig kilencet biztosan megnyert az ellenzék. Egyedül a 7-es számú EVK nyitott, ahol 50 százalékos feldolgozottságnál az ellenzéki civil-csoport jelöltje, Kollár Anita csaknem kétszer annyi szavazatot kapott, mint a kormánypárti jelölt.

A polgármester-választás végeredménye az alábbi:

1. Budai Lóránt (Közösen Jászberényért): 8267 szavazat (67,24 százalék)

2. Besenyi Orsolya (Fidesz-KDNP által támogatott független): 3671 szavazat (29,86 százalék)

3. Nagy Tímea (független): 185 szavazat (1,5 százalék)

4. László Péter (Mi Hazánk): 172 szavazat (1,4 százalék)

A szavazatok több mint kétharmadával nyete a jászberényi polgármester-választást az ellenzéki Budai Lóránt. A szavazatok csaknem 86 százalékának összeszámolása után a Közösen Jászberényért Egyesület jelöltje a voksok közel 68 százalékát szerezte meg, ezzel ő marad a város polgármestere. A második helyen a Fidesz által támogatott független jelölt, Besenyi Orsolya végzett. A helyi kórház orvosigazgatójának a választópolgárok 29 százaléka szavazott bizalmat.

Az időközi önkormányzati választáson az egyéni körzetekben is dominált az ellenzék. A Mérce cikke szerint a jászberényi Fidesz-frakció vezetője, Tamás Zoltán a Jászság Térségi Tv-nek elismerte a vereségüket. Úgy fogalmazott, reméli, hogy egyáltalán lesznek képviselőik a testületben.

Jelen állás szerint ugyanis mind a tíz egyéni választókörzetben az ellenzéki-civil csapat áll nyerésre, így a Fidesz mindössze kompenzációs listáról küldhet négy képviselőt a testületbe.

A polgármester-választáson még két jelölt indult: a független Nagy Tímea 1,5-, a Mi Hazánk jelöltje, Dr. László Péter pedig 1,38 százalékon áll.

Budai formálisan továbbra is a Jobbik tagja, azonban elmondása szerint, nincs jelen az életében és polgármesteri működésében a párt. A kampány során végig igyekezett távol tartani magát az ellenzéki pártoktól, egyebek mellett a plakátjain sem szerepeltek a pártlogók. A Telexnek korábban úgy nyilatkozott:

Én azt látom, hogy országosan, de itt helyben is elvesztették a hitelüket a pártok.

2019 októberében meglepetésre az ellenzék nyert a Jászság fővárosában, ám akkor Budai mindössze 14 szavazattal utasította maga mögé az akkori fideszes polgármestert, Szabó Tamást, így a választást meg kellett ismételni. Novemberben Budai növelni tudta az előnyét: ekkor már 3758 vokssal szerzet többet a kormánypárti jelöltnél.

A város képviselő-testülete tavaly október 17-én döntött úgy, hogy feloszlatja magát. A javaslatot a várost 2006 és 2010 között polgármesterként irányító Gedei József, a DK önkormányzati képviselője nyújtotta be a fideszes képviselők támogatásával.

A DK nem támogatta Budait az újraindulásában.

A legnagyobb ellenzéki párt azután rúgta össze a port Budaival, hogy a polgármester nem támogatta Gedeit az ellenzéki előválasztáson. Gedei azonban azt másként látja: elmondása szerint a polgármester nem képes kompromisszumokat kötni, és folyamatosan megsérti a jogi normákat.

Gedei a mai napon váratlanul bejelentette, hogy befejezi közéleti pályafutását, és lemond a Jász-Nagykun-Szolnok Megye Jászberény központú választókerületi elnöki tisztségéről, illetőleg a DK-ból is kilép. A jászberényi politikai csatározásról az alábbi cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
„Ebben a városban a DK lett a Fidesz trójai falova” – Orbán és Gyurcsány pártja összefogott, hogy megbukjon az ellenzéki polgármester

Napokon belül feloszlathatják az önkormányzati testületet Jászberényben. Az erről szóló szavazásnak egy Fidesz-DK együttműködés ágyazott meg. Riport.   

The post A szavazatok kétharmadával győzött az ellenzéki jelölt a jászberényi polgármester-választáson first appeared on 24.hu.

Related posts

Mazar-i-Sarif is elesett Afganisztánban

MO.CO.HU

500 millió LinkedIn-profil adatait árulják a hackerek

MO.CO.HU

Most akkor létezik polgári engedetlenség vagy sem?

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status