8.3 C
Budapest
April 24, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
asusces 2023MAGYARORSZÁGproart studiobook 16 3d oledTechtufzenbook pro 16x oled

Az Apple nyomdokaiba lép az eddigi legerősebb Asus ZenBook laptop

Az Asus idén nem aprózta el a jelenlétét a Las Vegas-i CES kütyüexpón, hiszen annyi új eszközt hoztak az eseményre, hogy végül két hullámban mutatták be az idén piacra kerülő gépeiket. Január 3-án a kifejezetten gamereket célzó Republic of Gamers almárka meglehetősen széles felhozatalról hullott le a lepel (ezekről itt írtunk bővebben), január 4-én pedig az új ZenBook, VivoBook, ExpertBook és a pénztárcabarátabb TUF gamer modellek kerültek terítékre.

A hangsúly itt is a frissítésen van, tehát a legtöbb gép már az Intel legújabb, 13. generációs processzorával és az Nvidia 4000-es videokártya sorozatának laptopokba szánt variánsaival érkezik. Ami komoly újdonság, hogy az Asus egyrészt megvillantotta a 3D OLED technológiáját, amivel bármilyen külső kiegészítő nélkül fogyasztható (vagy alkotható) térhatású tartalom, illetve az Intellel közösen megalkottak egy olyan, először a Zenbook Pro 16X OLED-ben debütáló modulcsomagolási technikát, amivel az Apple-féle M-chipek nyomdokaiba lépnek.

Jöhet (megint) a 3D?

A frissen bemutatott, H7604 kódnevű ProArt Studiobook 16 3D OLED olyan kijelzővel van felszerelve, amivel szemüveg nélkül nézhetők 3D-s fotók, videók vagy éppen kompatibilis videójátékok. Ezt egy különleges lencse és egy fejlett szemkövető kameratechnológia teszi lehetővé: a kijelző minden szem számára különálló képet sző, autosztereoszkópikus 3D képet alkotva. A gyártó elmondása szerint az új technológia pozitív hatással van az alkotói munkafolyamatra, lévén ennek a megoldásnak hála közvetlenül a képernyőn láthatók a 3D-s tárgyak és effektek részletei, fizikai prototípusok nélkül, így idő és pénz takarítható meg.

ASUS

Habár kétségtelenül akadhatnak olyan területek, ahol hasznosítható lehet ez a technológia, de teljesen jogosan lehetünk szkeptikusak a 3D megjelenítés létjogosultságát illetően, hiszen évekkel ezelőtt a hasonló lehetőségekkel piacra dobott okostévékről is viszonylag gyorsan kiderült, hogy nincs mögöttük valós vásárlói igény (és a valóban élvezhető 3D-s tartalom is hiányzott).

A gép persze kapható lesz hagyományos OLED kijelzővel is, ami a térhatás megjelenítése nélkül is elég figyelemreméltó eszköz: 13. generációs Intel Core i9-13980HX processzor, az NVIDIA GeForce RTX 40 Series Laptop GPU és akár 64 GB memória. A 16 hüvelykes OLED kijelző ráadásul nemcsak a 3D-t tudja, de tanúsított színpontosságú, 3,2K felbontásssal és 120 Hz-es képfrissítéssel. Adott továbbá egy nagyméretű, stylus-kompatibilis érintőpad, kapunk legalább két Thunderbolt 4 portot (akár 40 Gbps átviteli sebesség) és az előnyök közé tartozik az IceCool Pro hőtechnológia is.

Ugyanakkor nem a ProArt Studiobook 16 az egyetlen olyan 2023-as Asus gép, ami megkapta a 3D-s fejlesztést: a K6604 kódnevű Vivobook Pro 16X 3D OLED-et szintén felvértezték a fentebb említett megoldással, és a kijelző itt is tudja a 3,2K felbontást, illetve a 120 Hz-es képfrissítést.

ASUS

Ami a hardvert illeti, itt egy 13. generációs Intel Core i9-13980HX processzor dolgozik, egy GeForce RTX 40 Series Laptop GPU társaságában, innen sem hiányzik az IceCool Pro hőtechnológia, megkapjuk a 40 Gbps átviteli sebességre képes Thunderbolt 4 portokat, és ennél a modellnél a szabványos SD kártyaolvasóról sem kell lemondani.

Itt a legerősebb Zenbook

Az Asus ZenBook modelljei méltán népszerűek már évek óta, és ez jó eséllyel 2023-ban sem fog változni: a gyártó 2023-ra újratervezte a Zenbook Pro 16X OLED modellt, és a UX7602BZ kódnevű gép az eddigi legerősebb Zenbook lett. Nemcsak egyedülálló Intel processzorral rendelkezik, de megkapta a legújabb Asus Supernova System-on-Module (SoM) dizájnt is.

Ez a modulcsomagolási technika (amivel az Asus lényegében az Apple nyomdokaiba lép) többek között 38 százalékkal csökkenti az alaplap magterületét, ami egyrészt növeli a rendszer hűtési hatékonyságát, másrészt több hely marad a GPU-nak, ami segít a magasabb TDP-értékek elérésében, ami végül nagyobb stabilitást és nagyobb grafikus teljesítményt jelent.

Ez a kialakítás lerövidíti a CPU és a RAM közti távolságot, mivel mindkét komponens az áramköri lapon található, lehetővé téve a memória 7500MHz-es órajelének elérését. Emellé a laptop folyékony fém hővegyületet alkalmaz, ami nagy teljesítményű üzemmódban 7 Celsius fokkal csökkenti a hőmérsékletet, így akár 155 wattos teljes TDP is elérhető.

ASUS

A rendszer lelke amúgy egy 13. generációs Intel Core i9-13905H processzor, amit egy GeForce RTX 40-es sorozatú laptop GPU egészít ki, méghozzá 32 GB LPDDR5X DRAM társaságában. És ez még nem minden, mert ez a laptop a világon az első, ami 16:10-es képarányú, 3,2K felbontású, 120 Hz-es OLED HDR NanoEdge érintőképernyővel rendelkezik.

Érdemes szót ejteni a UX6404 kódnevű új Zenbook Pro 14 OLED modellről is, ami 2,8K felbontású, 120Hz-es OLED NanoEdge Dolby Vision kijelzőt kapott, 13. generációs Intel Core i9-13900H processzorral és GeForce RTX 40 Series Laptop GPU-val. Ehhez jön még 16 GB integrált DDR5 RAM, amihez egy legfeljebb 32 GB-os SO-DIMM-et befogadó foglalat és egy 2 TB-os SSD párosul.

ASUS

Ezen termékvonalon belül bemutatkozott továbbá a UX3404 kódnévvel érkező Zenbook 14X OLED, ami akár 13. generációs Intel Core i9-13900H processzorral is kérhető lesz, egy GeForce RTX 3050 GPU társaságában, 32 GB LPDDR5 memóriával és 1 TB-os PCIe 4.0 SSD-vel. Az új modell emellett 14,5 hüvelykes, 16:10-es képarányú kijelzőt kapott, 2,8K felbontással és 120 Hz-es képfrissítéssel.

Megfizethető(bb) gaming

Habár a január 3-ra időzített ROG leleplezések abszolút a videójátékos gépekről szóltak, az Asus január 4-re is hagyott gaming újdonságot: bejelentették a jóval pénztárcabarátabb TUF széria idei modelljeit. A FA617 kódnéven érkező TUF Gaming A16 Advantage Edition például egy teljesen AMD-s erőmű: Ryzen 9 Zen 4 CPU, ami mellé akár egy Radeon RDNA3 GPU is járhat, kiegészítve egy 240 Hz-es képfrissítésre képes kijelzővel.

ASUS

Idén érkeznek továbbá az F15/17 és A15/17 modellek. Az F15/17 akár Intel Core i9-13900H processzorral, a TUF Gaming A15/17 pedig AMD Ryzen 9 Zen 4 processzorral érkezik, GeForce RTX 40-es sorozatú laptop GPU-val, amiket kiváló hűtés egészít ki. A rendszer részeként a kettős Arc Flow ventilátorok 84 lapátos kialakításúak, a turbulencia csökkentése érdekében mindössze 0,1 mm-re keskenyedő lapátokkal. Az Asus ígérete szerint ezek a ventilátorok akár 13 százalékkal nagyobb légáramot biztosítanak elődeiknél, és csendesebbek is a tavalyi kialakításnál.

Kapcsolódó
Brutális gépekkel kezdi az évet az Asus

Kezdetét vette a 2023-as CES, és az Asus igen komoly Republic of Gamers felhozatallal készült a világ legnagyobb kütyüexpójára.

A 24.hu az Asus vendégeként vesz részt a 2023-as CES-en.

The post Az Apple nyomdokaiba lép az eddigi legerősebb Asus ZenBook laptop first appeared on 24.hu.

Related posts

A választási és az alaptörvényt is módosíthatja jövő héten az Országgyűlés

MOCOHU

Többféle pályázatból is kaphatnak forrást a kis- és középvállalkozások

MOCOHU

Ezért akadnak ki sokan, ha megváltozik a Facebook

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This