1.7 C
Budapest
January 28, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
adóbevallásdonald trumpelnökMAGYARORSZÁGNagyvilágnyilvánosság

Nyilvánosságra hozták Donald Trump adóbevallásait, pedig ő nem akarta

A volt elnök adóbevallásait az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága tette nyilvánossá pénteken, amit több évi politikai és jogi vita nyomán ért el a demokrata vezetésű testület – írja az MTI.

A bizottság Donald Trump 2015 és 2020 közötti adópapírjait, több ezer oldalnyi iratot tett elérhetővé a nyilvánosság számára.

Ezekből többek között kiderül, hogy Donald Trump az érintett években mennyi adót fizetett, milyen adókedvezményeket vett igénybe, és milyen módon csökkentette adóalapját. Többi között az is nyomon követhető, hogy külföldi bankszámlával rendelkezett elnöksége idején Írországban, az Egyesült Királyságban és Kínában. Olvasható többi között, hogy 2015-ben, abban az évben, amikor megkezdte elnökválasztási kampányát, mintegy 691 ezer dollár jövedelemadót fizetett. Donald Trump adózási adatai mellett felesége, Melania Trump adóbevallásai is olvashatók.

A képviselőház költségvetési bizottsága először 2019-ben próbálta megszerezni az akkor még hivatalban lévő elnök adóbevallásait, amelyeket végül idén november végén kapott meg a szövetségi adóügyi hatóságtól a legfelsőbb bíróság döntése után.

Az alsóházi szakbizottság a volt elnök adóbevallását a szövetségi adótörvényre hivatkozva igényelte, azzal az indokkal, hogy szeretnék megvizsgálni, az adóhatóság eleget tett-e kötelezettségének a hivatalban lévő mindenkori elnökre vonatkozó adóellenőrzést illetően.

A költségvetési bizottság elnöke, a demokrata Richard Neal november végén még nem nyilatkozott arról, hogy mit szándékozik tenni a dokumentumokkal, a testület decemberben végül úgy döntött, hogy a megszerzett iratokat a nyilvánosság elé tárja. A képviselőház jelenlegi szakbizottságának megbízatása január 3-án, az új, már republikánus többségű képviselőház megalakulásával megszűnik.

Donald Trump az iratok nyilvánosságra hozatalára reagálva azt mondta, hogy a demokratáknak “ezt soha nem lett volna szabad megtenniük”. A volt elnök közleményében úgy fogalmazott, hogy a “radikális baloldali demokraták mindent fegyverként használnak fel, de emlékezzenek arra, hogy ez kétirányú utca”.

The post Nyilvánosságra hozták Donald Trump adóbevallásait, pedig ő nem akarta first appeared on 24.hu.

Related posts

Zimány Linda már jelentkezett a 3. oltásra

MO.CO.HU

Vilmos herceg gyerekei képeslapokat készítettek Diana hercegnének anyák napja alkalmából

MO.CO.HU

Megkérték hogy vigyen el a temetőből egy törött sírkövet, azt otthagyta és ellopott inkább kettőt

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status