14.2 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
előfizetéskarácsonyMAGYARORSZÁGSzórakozás

Miért ezekbe a színekbe öltözik a karácsony?

Zöld, arany, piros: ezek a karácsony hagyományos színei. Vajon mit jelképeznek, és szimbolikájuk honnan eredeztethető?

A karácsony zöld, mint az élet fája

Az örökzöldek a termékenységet és a halhatatlanságot jelképezik; a fenyőfa mindig is mágikus jelkép volt, hiszen a legendában az üldözői elől bujdokoló Jézust rejtegette ágaival, amelyek a téli napforduló ígéretét is hordozzák- már a rómaiak is zöld színű ágacskákkal ajándékozták meg egymást.

A karácsony piros, mint a vér

Ősi félelmek húzódnak meg benne: a háború, a tűz, a harag színe, Jézus kiomló vérét is jelképezheti. Emeli a vérnyomást, növeli a légzésszámot, és felgyorsítja a biológiai folyamatokat. Állítólag gyors döntésekre sarkallja nézőit, erotikus tartalmat is tulajdonítanak neki, a középkorban egyértelműen erkölcstelennek tartották azt, aki piros ruhadarabokat visel. Magának a szónak a származása a magyar nyelvben ismeretlen, de a 15. században már használták a vörös vagy veres szavunk szinonimájaként.

A karácsony arany, mint a kincsek kincse

Már a háromkirályok ajándéka között is ott szerepel. Az arany szimbolikusan a tökéletesség, a csillogás, az uralkodás jelképe. Az aranysárga az erős hit színe is, ezért Pétert és az ókeresztény papokat is aranyszínű öltözékben látjuk viszont az ősi mozaikokon, ami nem lehetett olcsó mulatság: a valódi aranyból készült festékeknek horrorisztikus ára volt, legtöbbször kénnel, sáfránnyal, vagy nagyon sok virágporral helyettesítették.

A karácsony színes, mint egy jó magazin

Karácsony tájékán a legtöbb magazin címlapja is a klasszikus zöld-piros-arany színekbe öltözik. A magazinok igazi színessége azonban leginkább tartalmukban rejlik: a szó szoros és átvitt  értelmében is  színesen  indulhat  a  nap, ha megérkezik kedvenc magazinunk,  amely ideális ajándék lehet az ünnepekre is. Egy magazin-előfizetéssel meglephetjük nemcsak családtagjainkat, barátainkat, hanem saját magunkat is.  Hiszen fotelban ücsörögve, bekuckózva, egy színes magazin  gazdag tartalmával mindnyájunknak  elhozza a  vigasztaló jó hírt:  egyszer  biztosan vége  lesz a szürke, unalmas  téli napoknak.

The post Miért ezekbe a színekbe öltözik a karácsony? first appeared on 24.hu.

Related posts

Ausztria szigorít Csehország és Szlovákia felé

MOCOHU

„Büszke vagyok rá, hogy veled együtt versenyezhettem” – így mondott Bottasnak köszönetet Hamilton

MOCOHU

A választási törvényről és önkormányzati lakásokról is szavaz kedden a parlament

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This