8.5 C
Budapest
March 5, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
előfizetéskarácsonyMAGYARORSZÁGSzórakozás

Miért ezekbe a színekbe öltözik a karácsony?

Zöld, arany, piros: ezek a karácsony hagyományos színei. Vajon mit jelképeznek, és szimbolikájuk honnan eredeztethető?

A karácsony zöld, mint az élet fája

Az örökzöldek a termékenységet és a halhatatlanságot jelképezik; a fenyőfa mindig is mágikus jelkép volt, hiszen a legendában az üldözői elől bujdokoló Jézust rejtegette ágaival, amelyek a téli napforduló ígéretét is hordozzák- már a rómaiak is zöld színű ágacskákkal ajándékozták meg egymást.

A karácsony piros, mint a vér

Ősi félelmek húzódnak meg benne: a háború, a tűz, a harag színe, Jézus kiomló vérét is jelképezheti. Emeli a vérnyomást, növeli a légzésszámot, és felgyorsítja a biológiai folyamatokat. Állítólag gyors döntésekre sarkallja nézőit, erotikus tartalmat is tulajdonítanak neki, a középkorban egyértelműen erkölcstelennek tartották azt, aki piros ruhadarabokat visel. Magának a szónak a származása a magyar nyelvben ismeretlen, de a 15. században már használták a vörös vagy veres szavunk szinonimájaként.

A karácsony arany, mint a kincsek kincse

Már a háromkirályok ajándéka között is ott szerepel. Az arany szimbolikusan a tökéletesség, a csillogás, az uralkodás jelképe. Az aranysárga az erős hit színe is, ezért Pétert és az ókeresztény papokat is aranyszínű öltözékben látjuk viszont az ősi mozaikokon, ami nem lehetett olcsó mulatság: a valódi aranyból készült festékeknek horrorisztikus ára volt, legtöbbször kénnel, sáfránnyal, vagy nagyon sok virágporral helyettesítették.

A karácsony színes, mint egy jó magazin

Karácsony tájékán a legtöbb magazin címlapja is a klasszikus zöld-piros-arany színekbe öltözik. A magazinok igazi színessége azonban leginkább tartalmukban rejlik: a szó szoros és átvitt  értelmében is  színesen  indulhat  a  nap, ha megérkezik kedvenc magazinunk,  amely ideális ajándék lehet az ünnepekre is. Egy magazin-előfizetéssel meglephetjük nemcsak családtagjainkat, barátainkat, hanem saját magunkat is.  Hiszen fotelban ücsörögve, bekuckózva, egy színes magazin  gazdag tartalmával mindnyájunknak  elhozza a  vigasztaló jó hírt:  egyszer  biztosan vége  lesz a szürke, unalmas  téli napoknak.

The post Miért ezekbe a színekbe öltözik a karácsony? first appeared on 24.hu.

Related posts

Illegális bulira csaptak le a rendőrök az V. kerületben

MO.CO.HU

Az univerzum születésének jeleit foghatták

MO.CO.HU

Élő videót csinált egy kínai nő, amikor volt férje felgyújtotta

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This