1.7 C
Budapest
January 29, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldélelmiszerár-stophosszabbításkormányMAGYARORSZÁG

Április végéig meghosszabbították az élelmiszerár-stopot

Az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós infláció miatt a kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerár-stopot – közölte Nagy István agrárminiszter.

Az agrárminisztérium közleménye Nagy István kiemelte,

az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá.

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.

Az agrártárca a kialakult piaci helyzetet a továbbiakban is nyomon követi, az érdekképviseletekkel való kapcsolatot fenntartjuk, valamint az árstopokra vonatkozó jövőbeli döntéseket is teljes körültekintéssel, a piaci helyzet alakulásának és a lakosság igényeinek figyelembevételével fogjuk meghozni – szögezte le Nagy István.

Az ársapkát ugyanakkor számos közgazdász kritizálta. A 24.hu-nak például Raskó György azt mondta: az árak elszabadulásáért a gyenge forint és az ársapka bevezetése a felelős, amit a nagy diszkontok kompenzálni tudnak, de a kisebb boltok belerokkannak. Sokat elmond a kereskedelmi multik elleni kormányzati harcról, hogy nagyobb a diszkontok piaci részesedése, mint egy évtizede – emeli ki Raskó, aki nem látja sok értelmét az ársapka kiterjesztésének, az árakat ezzel nem lehet megfékezni, arra pedig végképp nincs esély, hogy azok visszatérjenek a válság előtti szintre.

Kapcsolódó
Raskó György: Olyan terhet veszünk magunkra, amihez képest az ukrán-orosz háború terhei kismiskának számítanak

Jövőre akár 1500 forintba is kerülhet egy kiló kenyér, mondja az agrárközgazdász.

The post Április végéig meghosszabbították az élelmiszerár-stopot first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2021. január 3.

MO.CO.HU

A Pfizer és a BioNTech vakcinához további gyártókat keresnek

MO.CO.HU

Lovas Rozi ismét várandós

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status