11.4 C
Budapest
April 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
európai tanácseuropolihelyreállítási alapMAGYARORSZÁGNagyviláguniós pénzekvétó

Mindenben megegyezett a cseh EU-elnökség a magyar kormánnyal

Hétfőn este megszületett a megegyezés a magyar kormány és a cseh soros uniós elnökség között. A megállapodás mind a négy vitás ügyet érinti, a Helyreállítási Alaptól a kondicionalitási (jogállamisági) eljáráson át a két vétóig, amelyekkel a magyar kormány fenyegetett.

  • Jóváhagyták a Magyarországnak a Helyreállítási Alapból járó pénzeket (2400 milliárd forintról van szó és még egy ennél is nagyobb hitel lehetőségéről), ezek folyósításának azonban változatlanul komoly jogállamisági feltételei vannak.
  • Döntöttek arról, hogy az Európai Bizottság által javasolt 3000 milliárd forintnál kevesebb felzárkóztatási támogatást fagyasztanak be a Magyarországnak a hétéves költségvetésből járó pénzek közül. Az eddig tervezettnél nagyjából 500 milliárd forinttal kevesebb lesz a befagyasztott forrás, körülbelül 2500 milliárd forint (6,3 milliárd euró), ez három operatív program 55 százaléka. A jogállamisági mechanizmus ügyében kiadott uniós közlemény szerint a Magyarország által eddig elfogadott korrekciós intézkedések hiányosak, ebből adódóan az uniós költségvetést érintő korrupciós kockázatok továbbra is fennállnak. A kielégítően végrehajtott korrekciós intézkedések száma és jelentősége miatt azonban csökkentették a támogatások felfüggesztésének mértékét.
  • Magyarország pedig mindkét olyan ügyben engedett, amelyekben eddig vétóval fenyegetett. Az egyik ilyen ügy az Ukrajnának adandó 18 milliárd eurós gyorssegély volt, amellyel kapcsolatban az Orbán-kormány a közös uniós hitelfelvételt ellenezte (és kétoldalú megállapodásokkal biztosította volna a pénzt), a másik pedig a 15 százalékos globális minimumadó. Az utóbbiról még nem jelentek meg hivatalos részletek, de a kormánypárti Világgazdaság már este arról írt, hogy az egyezség alapján Magyarországon nem kell megemelni a társasági adó 9 százalékos kulcsát, mivel az iparűzési adót is beszámíthatják a hazai adóterhek megállapításánál.

Részleteket még nem tudni, de úgy néz ki, hogy a jogállami mechanizmus és a Helyreállítási Alap kérdésében már az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek sem kell szavazniuk, megoldotta a dolgot a nagykövetek tanácsa. Az Ukrajnának adott segélyt pedig már kedden megszavazhatja az Európai Parlament.

Nagyjából az történt, amiről szombaton írtunk: a magyar kormány a vétókat felhasználva kiharcolta, hogy kevesebb kohéziós támogatást fagyasszanak be, és a globális minimumadó kérdésében is valamiféle kivételt kaphattunk. A hét második felében tartandó uniós csúcstalálkozót meg sem várták ezzel, találtak olyan megoldást, amellyel az ügyek nagy részét már most le tudták zárni.

The post Mindenben megegyezett a cseh EU-elnökség a magyar kormánnyal first appeared on 24.hu.

Related posts

Új vezetője lesz holnaptól a szlovák kormánynak

MOCOHU

26 baleset volt szombaton az utakon

MOCOHU

Átlagosan közel 60 ezer forintot költünk karácsonyi ajándékokra

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This