11.7 C
Budapest
April 20, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ajánlócinemia teen ifjúsági film fesztiválfilmfesztiválfilmtvKultúraMAGYARORSZÁG

Ukrán tornászlánnyal és a stand-up királynőjével jön a Cinemira

A november 19–20. között zajló Cinemira Teen Ifjúsági Film Fesztivál a világ legkiemelkedőbb fiataloknak szóló rövidfilmjeit és mozifilmjeit igyekszik bemutatni, nagy részüket premier előtt. Elsőként Magyarországon itt lesz látható a Berlinale-díjnyertes, svéd A stand-up királynője, vetítik a Janne Teller regényéből készült Semmit, valamint az ugyancsak többszörösen díjnyertes Olgát, amely az ukrán Majdan téri forradalmat dolgozza fel egy fiatal lány szemszögéből.

A fesztivál rövid versenyfilmjei a kamaszok mindennapjait érintő témákat dolgozzák fel. A rövidfilmekben megjelenik szerelem és szakítás, a mentálhigiéné, a szembenézés a történelemmel, a családon belüli bántalmazás, az áldozathibáztatás. A legjobb magyar rövid ifjúsági film díjáról idén először több mint ezer középiskolás diák dönt.

Ukrán tornászlány a Majdanon

Magyarországon először és egyelőre egyetlen alkalommal vetítik az Olga című, Cannes-ban is díjazott filmet, amelynek jegybevételét a 20 év alatti ukrán menekülteknek ajánlják fel a szervezők.

Elie Grappe filmje olyan történelmi eseményeket ábrázol, amelyek később egészen Ukrajna orosz megszállásáig vezettek. Így segít kontextusba helyezni a napjainkban zajló háborút is, miközben sosem távolodik messzire fiatal főszereplőjének nézőpontjától.

A történet szerint a tizenöt éves tornász, Olga Ukránjából Svájcba költözik, hogy valóra váltsa olimpiai álmait. Miközben keményen készül és próbál beilleszkedni, otthon maradt újságíró anyja belekeveredik a tüntetésbe, amelyeket később a Majdan téri forradalomként ismerünk meg. Vajon Olga képes lesz megvalósítani a olimpiai céljait, miközben édesanyja az életét kockáztatja az ország függetlenségéért?

Cinemira Teen Ifjúsági Film Fesztivál

A stand-up királynője

Sanna Lenken megható ifjúsági filmje veszteségről, gyászfeldolgozásról, a stand-upról és érzelmeink megélésének gyógyító erejéről szól.  A fesztivál nyitófilmjeként látható A stand-up királynője 2022-ben elnyerte a legjobb filmnek járó Kristály Medvét a Berlinale Generation Plus ifjúsági nagyjátékfilmes versenyprogramjában, valamint versenyben van az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjáért is. A filmet szombaton 20.00 órától vetítik a Corvin moziban.

Semmi

A film alapjául szolgáló regény, Janne Teller kultikus műve Dánia-szerte hatalmas vitát váltott ki: egyesek betiltották volna, végül inkább kötelező olvasmány lett belőle. A 21. századi A legyek uraként is emlegetett, nemzedéki bestsellerből idén készült filmadaptáció, amely a könyvhöz hasonló betekintést enged a mai kamaszok lelkivilágába.

Magyar és nemzetközi rövidfilmek

A fesztivál versenyprogramjaiban magyar és nemzetközi rövidfilmeket láthat a közönség. A hazai munkák között ott lesz többek között a fiatal feltalálóról szóló Orrvérzésig, a 2030 Budapestjén játszódó Perfect Match és a két problémás fivér kapcsolatáról szóló Kakukkfióka, míg a nemzetközi versenyprogramban francia, német, kanadai, izraeli, angol, amerikai és olasz filmek is láthatók lesznek. Külön szekciót kapnak a magyar, illetve külföldi rövid animációs filmek – a magyar programban többek között M. Tóth Géza és Bucsi Réka egy-egy új munkáját is műsorra tűzik.

Cinemira Teen Ifjúsági Film Fesztivál

Antal Nimród, Ráskó Eszter és a többiek

A fesztivál kísérőprogramjaiként interaktív filmes előadásokon is részt vehet a fiatal közönség. A Stranger Thingsen is dolgozó Antal Nimród a sci-fi rendezéséről beszél majd, míg az Eufória forgatását megjárt operatőr, Császár Dániel bevezet a tinikről szóló sorozat kulisszái mögé.

A filmszínészet iránt érdeklődők kipróbálhatják magukat egy igazi filmes castingon, az online térben alkotni vágyók pedig sikeres influenszerektől (Ráskó Eszter, Anzselika Habpatron, Kovács András Péter) kérdezhetnek. Végül rendezők és zenészek (Sena, Analog Balaton, Anima Sound System) beszélnek arról, hogyan lehet és érdemes videoklipet forgatni.

A teljes program a fesztivál honlapján, a vetítési időpontok és jegyinformációk a Corvin Mozi honlapján érhetőek el.

The post Ukrán tornászlánnyal és a stand-up királynőjével jön a Cinemira first appeared on 24.hu.

Related posts

Navracsics egyetért Schiffer Andrással, mindketten gyanakodnak, miért volt ott a kamera Szájer letartóztatásánál

MOCOHU

Molnár Gyula 73 szavazattal maradt alul

MOCOHU

Döbbenet: Munkaidőben groguzott Varga Judit

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This