10 C
Budapest
March 29, 2023
2020 – 2023 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
a könyv sokkal jobb voltfilmfilmadaptációfilmtvkönyvkönyvadaptációKultúraMAGYARORSZÁGregény

És még mindig tudunk mondani tíz könyvet, amit el kell olvasni, mielőtt megfilmesítik

Nancy Springer: A balkezes kisasszony esete

Ha egy jó Sherlock Holmes-sztori bármikor jöhet, akkor van egy jó hírünk: ha Sherlock nem is, de egy másik író által teljesen más korban elképzelt rokon, jelesül Sherlock kishúga, Enola Holmes hamarosan visszatér. Nancy Springer Enola Holmes-sorozatának regényei közül ugyanis már a második kap filmfeldolgozást a Netflixtől. Enola Holmes ezúttal néhány csodálatos szénrajz alapján indul új küldetésre, nyakig a viktoriánus kori London mocskába merülve, és ha a november 4-én érkező második film csak feleolyan jó is lesz, mint az előző, akkor nem aggódunk. Erre egyébként sincs sok okunk: a címszereplőt alakító Millie Bobby Brownban még nem csalódtunk.

Kapcsolódó
És lám, a kiskamaszokat sem csak ostobán lehet szórakoztatni

Az Enola Holmes tüneményes, vicces, tetszetős, szórakoztató – és még okos is. Ha több ilyen ifjúsági film készülne, jobb hely lenne a világ. Kritika.

George R. R. Martin: Tűz és vér

Egy kakukktojás: George R. R. Martin kötetét ugyanis már megfilmesítették, ebből készült az HBO fenomenális Trónok harca-előzménysorozata, a Sárkányok háza, amelynek első évadja a napokban már véget is ért. Ugyanakkor a sorozat még messze nem dolgozta fel a teljes regényt, így a második évad megérkezéséig – ami sajnos fájdalmasan sokára, csak 2024-ben esedékes – még bőven van idő elolvasni az alapregényt, amelyből még mélyebben megismerhetjük a Targaryenek önpusztításának történetét. Persze, ezzel leleplezünk magunk előtt egy rakás, a sorozatban csak később sorra kerülő eseményt, cserébe viszont tudni fogjuk, merre megy tovább a történet, ráadásul pedig lényegesen több tudással figyelhetjük majd a további évadokat: vajon mennyire pontosak, vajon hogy oldják meg ezt vagy azt a fontos jelenetet? Martin ráadásul lebilincselő stílusban ír, csak nyerhet az olvasásélménnyel bárki.

Emma Donoghue: A csoda

A szoba című csodálatos regényre emlékeznek? Vagy a majdnem ugyanolyan csodálatos filmfeldolgozásra? Ebben Brie Larson – aki Oscart kapott szerepért – egy olyan nőt alakít, akit már több éve egy aprócska szobába zárva tart egy őrült, aki elrabolta, mígnem egy nap, hosszas tervezés után kisfia segítségével megpróbál megszökni. A regény és a film is olyan gyönyörű, hogy azóta is felcsillan a szemem, ha Emma Donoghue nevét látom egy újonnan érkező regényen, így A csoda, és az abból készült film is lendületből ugrott a várólistámra. Ezúttal a XIX. századi Írországban járunk, ahol egy kislányról az a hír járja, hogy négy hónapja egyáltalán semmilyen táplálékot nem vett magához, őt kellene lelepleznie történetünk főhősének, egy kemény, sokat látott ápolónőnek. Őt a könyvből készült filmben Florence Pugh alakítja, a film november 16-án kerül fel a Netflixre.

Janne Teller: Semmi

„Semminek sincs értelme, ezt régóta tudom. Ezért semmit sem érdemes csinálni. Erre most jöttem rá” – mondja egy nap egy nyolcadikos fiú az iskolában, majd ott is hagyja a tantermet, felül a család egyik fájának tetejébe, semmitcsinálni. Ám osztálytársai elhatározzák, hogy bebizonyítják neki – és maguknak – az ellenkezőjét, ehhez pedig olyan dolgokat kezdenek összegyűjteni, amelyeknek – szerintük – igenis van értelme. Ám az értelemkeresés egyre súlyosabb áldozatokra készteti a gyerekeket, és az ártalmatlan játék egyre inkább elveszti játék jellegét. A dán regény hazájában komoly viták tárgya volt, egy időre be is tiltották, ám aztán kötelező olvasmánnyá tették. Az afféle XXI. századi A Legyek Urának is aposztrofált regény filmváltozata november 3-án jön a magyar mozikba.

Joyce Carol Oates: Szöszi

Újabb kakukktojás, ez a könyv is filmmé lett már, ám itt nem a mélységi ismerkedés okán ajánljuk mégis az alapkötet elolvasását, inkább azért, mert a netflixes filmváltozat – Ana de Armas döbbenetes alakítása ellenére – olyan bicskanyitogatóan rémes lett, hogy azt senkinek nem ajánljuk. A regény ugyanakkor érdemes a figyelemre, Oates intim portrét fest Marilyn Monroe-ról, az ikonról, és arról a törékeny, érzékeny Norma Jeane Bakerről, aki mindeközben ő valójában volt.

R. J. Palacio: Fehér madár

Az igazi csoda írójának újabb szívhez szóló története, mi több, még a sztorihoz is közel maradunk, ugyanis az ott megismert Auggie egyik barátjának nagymamája a történet főhőse, akit zsidó kamaszlányként egy család bújtatott el a nácik által megszállt Franciaországban a II. világháború alatt. A kötet adaptációja elvileg már meg is kellett volna érkezzen a Netflixre, de egyelőre nincs róla hír, pedig a szereposztás elég jó: Helen Mirren és Gillian Anderson is szerepel a filmben. Mindenesetre olvasni addig is lehet, míg a film előkerül.

Bethan Roberts: Az én rendőröm

Tragikus szerelmi háromszög LMBTQ-szívfájdalmakkal jöhet? Ebben a regényben két elbeszélő mesél a rendőrről, akit szeretnek. Mármint mindketten ugyanazt a férfit, bizonyos Tomot. Marion Tom felesége is lesz, nem sejtvén, hogy Patrick is őt szereti, nem viszonzatlanul. Az eleve fájdalmas helyzetet nehezítik a társadalmi elvárások és tiltások, szóval igazi szívfájdításra vesz jegyet, aki ennek a kötetnek nekikezd. Ennek ellenére egészen sokan tették meg, így a kötetet feldolgozó filmet Emma Corrinnal, Harry Stylesszal és David Dawsonnal számos országban mozikban lehet nézni, hozzánk azonban csak streamingen érkezik, november 4-én az Amazon Prime-on.

Suzanne Collins: Énekesmadarak ​és kígyók balladája

Ez itt Az Éhezők Viadala előzményregénye, amely meglepő módon az ottani fő-rosszfiú, Coriolanus Snow ifjúkorába kalauzol, a tizedik Éhezők Viadalának évébe, a Kapitóliumba. Snow ekkor még csak tizennyolc éves, és most kezdi meg mentori karrierjét, aminek komoly súlya van: a teljes Snow-család sorsa múlik rajta. A nagy téthez nagy kihívás is adódik: Snow megalázó megbízatást kap, neki kell mentorálnia a legcikibbnek tartott 12. körzet kiválasztottját, aki ráadásul nem átall lány lenni. Bőven van idő az olvasásra: a film 2023 novemberében várható a mozikba.

Alice Walker: Bíborszín

Ez a klasszikus már nem csak papíron, vásznon is klasszikus: 1985-ben Steven Spielberg rendezett belőle nagy sikerű filmadaptációt Whoopie Goldberg, Danny Glover és Oprah Winfrey szereplésével. Abból aztán 2005-ben csináltak egy színpadi musicalfeldolgozást, most pedig a musicalből csinálnak egy filmváltozatot – és ha még nem lenne elég újrahasznosítás a történetben, Spielberg és Winfrey is visszatér a rebootban, ami jövő karácsonykor hívogatja majd mozikba a nézőket. Szóval nem kell kapkodni az olvasással sem.

Juszra Márdini: Pillangó

2015 nyarát nemigen fogja elfelejteni a világ egyhamar: a szíriai háború nyomán megindult óriási menekültáradat képei egy életre a retinánkba égtek. A témáról dokumentumfilmek százai készültek, most azonban egy játékfilm hozná közelebb a témát, éspedig egy olyan, amely megtörtént eseten, illetve egy arról szóló könyvön alapul. A fiatal szír lány, Juszra egész életében úszóversenyzőnek készült, ám a háború a boldog gyerekkornak és az úszóambícióknak is véget vetett, Juszra menekülni kényszerült. A zsúfolt gumicsónakon azonban, amelyen menekült, a motor megadta magát, így Juszra nővérével és két társukkal együtt a vízbe ugrott, és úszva vonszolták el a szárazföldig a csónakot, megmentve az abban utazókat. Európába jutva pedig – mely út során hazánkat is érintette – az olimpiai álomért is tovább küzdhetett. A történetből készült film The Swimmers címen idén november 23-án érkezik a Netflixre.

The post És még mindig tudunk mondani tíz könyvet, amit el kell olvasni, mielőtt megfilmesítik first appeared on 24.hu.

Related posts

Napokon át tömegközlekedett Romániában egy elkóborló kutya

MO.CO.HU

Britek hozzák haza az Afganisztánban rekedt magyarokat

MO.CO.HU

Csak a fürdőszoba ér egymillió dollárt ebben a luxuslakásban

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status