5.9 C
Budapest
December 5, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
addikció Élet-Stílus játék határokkal játékfüggőség magyar ökümenikus segélyszervezet MAGYARORSZÁG

Játék határokkal – Van segítség, hogy ne legyen függőség a játék!

„Jöttek a kisebbek, ezért arra gondoltam, mi lenne a nagyobb tétekkel? Nem milliós tétekkel, de azért akkor a fizetésem fele erre ment el” – meséli lapunknak András, aki később szenvedélye miatt az Ökumenikus Segélyszervezethez fordult segítségért. De még ne rohanjunk ennyire előre.

2010 környékén 120-130 ezer forintot is eljátszott havonta, hogy az életszínvonalát tartani tudja, folyamatosan újabb hitelkártyái, hitelei lettek. Elkezdtek halmozódni a hiányok. Főleg, hogy mindezt próbálta úgy csinálni, hogy a párjának és a családjának ne tűnjön fel. De persze észrevették. 2014-ben elsősorban a játékszenvedély, illetve a felhalmozódott tartozások miatt András feleségével elköltözött Budapestről.

„Akkor ez kicsit abbamaradt, elmaradt a játék, a hiányok vissza lettek pótolva családi segítséggel.”

Nem túl sokáig, András újra visszaesett. A diákhitelét sem fizette, ezért a végrehajtókhoz került a tartozása. Vidéken kevesebb is lett a bére, ebből lejött a keresetéből 33 százalék, hogy fizesse a hiteladósságát. Ekkor volt talán a legrosszabb időszaka, derül ki elmondásából.

„Így a levonás után 110 ezer forintot kaptam kézhez, és annak még a felét eljátszottam. 40-50 ezer forintok maradtak, titkoltam, de utolért a karma és megint a nyakamra jártak. Felraktam 5 ezret, az nem jött be, hogy visszajöjjön felraktam 10 ezret… Az ember csak öli bele a pénzt, de annyi sosem jött vissza. Legalábbis nekem nem” – meséli, és hozzáteszi, neki ilyen összegeknél jelentkeztek a problémák, de „nem mindegy mekkora összeg az, aminek eljátssza az x százalékát.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kaposvári központjának vezetője, Bacza Barbara erősíti meg András szavait.

Tévhit, hogy a szerencsejáték-függőség a szegény ember sportja. Miután beszüntették a félkarú rablókat, utána a középréteg és afelett beszélhetünk azokról, akik bejutnak a kaszinókba. Ugyanakkor internet-elérhetősége mindenkinek van, még a kiskorúaknak is.

A kaposvári központ vezetője ismert olyan férfit, aki ingatlanokkal üzletelt, de a szerencsejáték-függősége miatt egyet kivéve mindet elvesztette.

Ezért fontos alappillére az Ökumenikus Segélyszervezetnek a Szerencsejáték Zrt-vel közös Játék határokkal programjának a megelőzés. Iskolákban tartanak osztályfőnöki órákon foglalkozásokat, valamint olyan délutáni alkalmakat, ahol kreatív módon mutatják be a diákoknak, a közös játék  közösség-és személyiségfejlesztő hatásait.

A maradjonjatek.hu oldal legfrissebb adatai szerint a lakosság néhány százaléka mutatja a függőség jeleit, a függők aránya az elmúlt években nem változott. Hozzá kell tenni azt is, hogy a szerencsejáték-függőség nem minden esetben különíthető el egyértelműen, mivel általában együtt jár más függőségekkel is.

Sokan nehezen ismerik be, hogy baj van, ezt viszonylag könnyen meg is tehetik, mert a játékfüggőséget sokkal jobban le lehet titkolni, mint egyéb, például az alkohol- vagy a drogfüggőséget. „Lassan és későn derül ki” – mondta Bacza Barbara. Általában akkor jelentkeznek a legtöbben a problémájukkal, érzékelteti a központvezető, ha már nagyon rossz pénzügyi helyzetbe kerültek, „a napi betevőt, a rezsipénzt is erre költik”.

Másrészt a függők elmagányosodnak, „folyamatos stresszt jelent nekik, hogy azt érzik, muszáj játszaniuk. »Sokat vesztettem, úgyhogy most nyerni fogok« – gondolják. De igazából nekik nem csak a nyeremény, hanem a játék a fontos” – magyarázza Barbara.

A Játék határokkal programra András tavaly azután talált rá, hogy családjának újból kiderült a függősége. Az Ökumenikus Segélyszervezet egy országos hálózatot tart fenn, amely hét helyszínen (Budapest, Debrecen, Miskolc, Kaposvár, Orosháza, Sopron, Szolnok) elérhető. Ezeken az Információs pontokon nem csak a problémájukat felismerő függőknek segítenek, hanem olyanoknak is, akik családjában, barátaik körében találni ilyen személyt.

Sok jele lehet a függőségnek

„A kamasz fiúk például fogynak, mert a kajapénzüket költik el rá. Vagy elcserélgetik a ruhájukat, hogy így jussanak pénzhez.”

De nagyon sok esetben az érintett maga nem képes vagy nem akarja felismerni a függőségét. András azt tanácsolja, hogy az ember ne győzködje magát, ha a függőség jeleit veszi észre magán, vagy mások figyelmeztetik rá.

„Ha a családtól vagy akár idegenektől azt kapja, hogy látszik mentális vagy fizikai gondja van, akkor ne habozzon, és ne szégyellje, hogy segítséget kér!” – javasolja András, majd hozzátette: „Annyi támogatást, segítséget, tanácsot kaptam, de már egy beszélgetéssel is tudtak segíteni.”

Szerinte azért is jobb segítségért fordulni, mert a szakember egy kontroller szerepet vesz fel, nem is azért, mert kérdőre vonja, játszott-e, hanem „mert akkor az ember egy másiknak a szemébe tudja mondani, hogy nem csinálta. Ez nagyon sokat segít.”

A Játék határokkal Információs pontjait telefonon is fel lehet keresni. Itt pedig szakemberek kezdenek el segíteni a bajbajutottakon beszélgetésük után. Ebben kiderül, hogy aki felkeresi őket, mióta függő, hogy érzi magát, vannak-e öngyilkossági gondolatai, mennyit játszik el, a család tud-e a szenvedélyéről. Ezután a szakemberek segítenek abban, hogy pszichológus, pszichiáteri kezelésre van-e szüksége az érintettnek, esetleg annyira súlyos a helyzet, hogy kórházi ellátásra van szükség, mindez ingyenesen, meséli a kaposvári központ vezetője.

Emellett csoportos és egyéni foglalkozásokat is tartanak a szakemberek. András is a felesége támogatásával kapott segítséget, együtt is jártak kezelésre, ahol a párja is kapott kapaszkodókat, hogyan tud segíteni, és Andrásnak is elmondták, párkapcsolata hogyan segíthet neki a függőségből való kilábalásból. A kezelés célja, hogy „az érintett tünetmentes legyen, de mindig fennáll a visszaesés veszélye, mert könnyen hozzá lehet férni a szerencsejátékokhoz, és az embereket nagyon sok inger éri a világban” meséli Bacza Barbara, aki hozzátette:

„Változó kinek milyen hosszan tart a kezelés, mert változó, ki hogyan gyógyul.”

Andrásnak gyorsan ment a párkapcsolata miatt, nagyon szerető közegben él, ilyen háttérrel könnyebb, magyarázzák. A másik fontos faktor a gyógyulással kapcsolatosan, hogy az érintett mennyire adósodott el. A legsúlyosabb esetekben fél évre is be kell feküdni rehabilitációra, és akkor még ugyanennyi idő kint is a gyógyulás. Ezeknek a személyeknek komoly elvonásai tünetei vannak. András esetében a kezelés az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberével való beszélgetésekből állt, valamint emellett addiktológiára is járt heti, kétheti rendszerességgel, ahogy a munkája engedte.

Megkérdeztük a Segélyszervezetnél tavaly jelentkező Andrást arról is, ő most hol tart.

„A beszélgetések révén, ahol most tartunk, nem azt mondom, hogy az inger nincsen meg, hogy jó lenne, de egyrészt a saját elhatározásom miatt, másrészt az édesanyám és a párom támogatásának köszönhetően tartom, visszafogom magam.”

És hogy most, hogy van?

„Szerencsére jól. Olyan munkám van, amit szeretek, élvezem, sok emberrel találkozom, sokat kell eljárnom miatta. És szerencsére a család is látja, hogy jól vagyok, a családi dolgaim is rendbe jöttek.”

Játék határokkal Információs pontok

Függőséget jelent a szerencsejáték? Az ország bármely pontjáról ingyenesen kérhetnek segítséget a Játék határokkal Információs pontok valamelyikén azok, akik úgy érzik, hogy elhatalmasodott rajtuk vagy családtagjukon a játékszenvedély.

  • Budapest: 06-1-320-8253
  • Debrecen: 06-70-797-6433
  • Miskolc: 06-46-561-227
  • Kaposvár: 06-30-726-4409
  • Orosháza: 06-30-862-0066
  • Sopron: 06-30-827-7010
  • Szolnok: 06-56-378-460

Az Ökumenikus Segélyszervezet szakemberei azok hívását is várják, akik nem teljesen biztosak abban, hogy érintettek-e a szerencsejáték függőségben!

 

Bővebb információ a www.jatekhatarokkal.hu honlapon található.

The post Játék határokkal – Van segítség, hogy ne legyen függőség a játék! first appeared on 24.hu.

Related posts

Kilenc éve minden nap szíveket lát egy angol nő

MO.CO.HU

Ezért történhet meg az, hogy egy filmből hiányzik, amit az előzetesben látunk

MO.CO.HU

Semmi sincs jól? Tíz vers a mai Magyarországról

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status