6.5 C
Budapest
December 7, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
2022 óraátállítás MAGYARORSZÁG mikor szűnik meg az óraátállítás mikor van óraátállítás óraátállítás óraátállítás 2022 óraátállítás 2022 október óraátállítás 2022 október 30 óraátállítás 2022 ősz őszi óraátállítás 2022 téli időszámítás Tudomány

Most vasárnap óraátállítás

Benjamin Franklin már 1784-ben felvetette, hogy rengeteg gyertyát megspórolhatnánk a világításon, ha óráinkat időről időre a Nap járásához igazítanánk. Az ötlet később is többször felmerült, de csak az első világháborúban jelentkező nyersanyaghiány okán vált gyakorlattá, akkor is csak átmenetileg.

Vasárnap eggyel hátrébb állítjuk

A lényeg, hogy a nyári félévben az óramutatókat eggyel előrébb tolták, így jobban kihasználták a világos periódust, megszületett a nyári időszámítás. Télen viszont visszatértek a normál időhöz, eggyel visszatekerték a mutatót, ezt nevezzük ma téli időszámításnak.

A második világháború ismét a téli és nyári időszámítás váltogatására kényszerített sok országot, a XX. század második felében pedig a legtöbben állandósították. A jelenlegi rendszer szerint március utolsó vasárnapján indul a nyári idő, október utolsó vasárnapján pedig visszatérünk a télire. Utóbbi idén október 30-ára esik, azaz most vasárnap:

hajnali 3-kor 2 órára állítjuk vissza az órákat, innentől kezdve egy órával később áll be este a sötétség, de reggel ennyivel előbb kel a nap.

A szombati 7:21 helyett már 6:23-kor üdvözölhetjük a napot az égen, ám sokakat inkább az bánt, hogy 16:31-kor már búcsúznunk is kell tőle – szombaton ez az időpont még 17:32 volt. Ahogy itt is látszik, az óraátállítással csupán eltoltuk a világos periódus időszakát, de ettől függetlenül a nappalok hossza folyamatosan csökken. Az ok ugyanaz, amiért az évszakok is váltakoznak: a Föld forgástengelyének dőlése.

Mert dől a Föld

A Föld és néhány fok eltéréssel a naprendszer bolygóinak keringési síkját a Nap körül ekliptikának nevezzük, bolygónk dőlésszöge pedig az ekliptika síkjára állított merőlegeshez viszonyítva 23,5 fok.

A Napot kerülgetve ez azt jelenti, hogy az északi féltekén télnek tekintett évszakban a déli pólus „biccent” a csillagunk felé, nyáron pedig az északi: a tavaszi és őszi napéjegyenlőséget leszámítva mindig azon a féltekén rövidebbek a nappalok az éjszakáknál, amelyik épp a „téli félévben” tartózkodik.

 

Soha nincs megállás, a világos órák száma a nyári napfordulón, június 21-én több mint 16 órával éri el maximumát, majd folyamatosan csökken a téli napfordulóig. Akkor, december 21-én a 7:27-es napkelte és a 15:56-os napnyugta között mindössze nyolc és fél órát láthatjuk a napot. Ezt követően ismét nőni kezd a nappalok ideje a következő napfordulóig, és így tovább örök körforgásban.

The post Most vasárnap óraátállítás first appeared on 24.hu.

Related posts

A nap legfontosabb hírei – 2021. október 01.

MO.CO.HU

Szalai Ádám búcsújáról szóló képpel lett 38 ezer pályázóból második Mohos Márton, a 24.hu fotóriportere

MO.CO.HU

Kétmillió kilométert is meg lehet tenni egy Teslával

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status