7.2 C
Budapest
April 16, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
Belföldközösségi költségvetésMAGYARORSZÁG

Mondd meg te, hogy mire fordítson 1 milliárd forintot Budapest! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés

Egyre népszerűbb a budapestiek körében a főváros új társadalmi együttműködési programja, a minden évben egymilliárd forintos kerettel induló közösségi költségvetés. 2022-ben már közel 22 ezren szavaztak a lakosság által beadott fejlesztési ötletekre, miközben egyre nagyobb civil aktivitást és közösségi médiakampányokat láthattunk a szavazatokért folytatott versenyben. A tét valóban nagy, ugyanis a nyertes ötleteket a Fővárosi Önkormányzat megvalósítja.

Fotó: Schanz Judit

Mi is az a közösségi költségvetés?

A közösségi költségvetés egy olyan – általában önkormányzati – program, amelynek keretében a település költségvetéséből bizonyos összeg felhasználására a lakosok tehetnek javaslatot. A Főváros egymilliárd forintos keretet biztosít a budapestiek által beadott legnépszerűbb ötletek megvalósítására.

Mindenki szeretne egy számára kellemesebb, élhetőbb, jobban használható környezetet kialakítani. Ez jelentheti szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket, vagy akár egész Budapestet. Bizonyára veled is előfordult már, hogy azon fantáziáltál, hogyan alakítanád át az utcát, amiben élsz, hogyan keltenél életre kihasználatlan területeket, hogyan tennéd mindenki számára jobbá a város egy-egy pontját. A közösségi költségvetés pont ilyen fejlesztésekre, változtatásokra ad lehetőséget.

Azt tapasztaljuk, hogy a lokálpatrióta szellem, a szűkebb lakókörnyezetért, városrészért való tenni akarás folyamatosan erősödik a budapestiekben. Talán ösztönösen fordulunk a jól ismert és biztonságot adó közvetlen környezetünk felé, amikor a világ körülöttünk bizonytalanabbá válik – városvezetőként pedig egyik lefontosabb feladatunknak tekintjük, hogy az így felszabaduló kreativitást, tetterőt és ötleteket minél hatékonyabban becsatornázzuk a városfejlesztésbe” – fogalmazott Kerpel-Frónius Gábor, okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes

Fotó: Főpolgármesteri Hivatal

Egyszerű, érthető folyamat, világos szabályok

A közösségi költségvetés minden évben az ötletgyűjtéssel kezdődik, ez zajlik most, 2022. december 31-ig. Az ötleteket az erre a célra létrehozott online felületen, az otlet.budapest.hu oldalon lehet benyújtani rövid regisztrációt követően. Az aktuális szabályok elérhetőek a honlapon egyszerű, érthető formában, nem hivatali nyelvezetben.

Ötletbeadás előtt érdemes képbe kerülni a szabályokkal, mert a szűrés során elsőként az ezeknek való megfelelést vizsgálja a hivatal. Az egyik legfontosabb dolog, hogy ötletünkkel hozzunk létre valami újat, ne megjavítani akarjuk azt, ami elromlott vagy rosszul működik. Elképzelésünk férjen bele 50 millió Ft-ba, vagy ha nagy terveink vannak, akkor maximum 120 millió forintba, és olyan helyszínekben gondolkodjunk, melyek fővárosi vagy kerületi tulajdonban, kezelésben vannak. A közösségi költségvetés keretein belül nem lehet állami (pl. MÁV) vagy magánterületen projektet megvalósítani.

Fotó: Horváth Dániel

Nézzük a kategóriákat!

Az ötleteket céljuk, tematikájuk szerint három kategóriában lehet beadni:

Zöld Budapest

•             Zöldebb utcák, üdébb parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások. Budapest reagál a klímaváltozásra.  A Zöld Budapest kategória azt képviseli, hogy a Fővárosi Önkormányzat szerepet vállal abban, hogy városunk zöldebbé váljon és segíti a budapestieket, hogy környezettudatosan éljenek, közlekedjenek. Közös célunk, hogy a főváros alkalmazkodjon a 21. század egyik legnagyobb kihívásához, a klímaváltozáshoz.

Esélyteremtő Budapest

•             A cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel.  Az Esélyteremtő Budapest kategóriába benyújtott ötletek révén az önkormányzat csökkenti a társadalmi különbségeket, segíti a hátrányos helyzetű közösségek életét. Ide soroljuk az akadálymentes közlekedést megkönnyítő, illetve az idősek, fogyatékosok, rászorulók, vagy más társadalmi hátrányt elszenvedők gondjait orvosló ötleteket.

Nyitott Budapest

•             Egy nyitott város a szívügyed? Együttműködések, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, közösségépítő ötletek.  A Nyitott Budapest kategória célja a kísérletezés és az együttműködés fejlesztése a város közösségeiben, illetve a budapestiek és a főváros, valamint intézményei között. Ennek megvalósítása érdekében keresünk praktikus, kísérleti megoldásokat, mindenki által könnyen elérhető digitális fejlesztéseket és közösségépítő ötleteket.

Fontos, hogy az ötlet közérdekű legyen, érdemes ezen alapelvek mentén gondolkodni:

–          egyenlőség, közösségi szemlélet, minőségi változás, funkcionalitás, biztonság, fenntarthatóság és szerethetőség.

Az általánostól a konkrét felé

Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy a budapestiek szívesebben szavaznak olyan ötletre, amely általuk is ismert, gyakran használt helyszín fejlesztését érinti.

Az ötletek ezért az idei közösségi költségvetéstől kezdődően sokkal nagyobb arányban kerülnek majd konkrét helyszínnel szavazólistára, és a hasonló ötletek versenyezhetnek is egymás ellen. Így biztosan a legnépszerűbb helyszínre beadott ötlet kerül majd ki győztesként.

Általános, egész Budapestre vonatkozó ötletek továbbra is beadhatóak lesznek, ezek azonban külön kategóriában szerepelnek majd a szavazáskor.

The post Mondd meg te, hogy mire fordítson 1 milliárd forintot Budapest! – Indul a harmadik fővárosi közösségi költségvetés first appeared on 24.hu.

Related posts

Ellenőrizni kezdi a Facebook, hogy milyen valótlanságokat terjesztenek a magyarok

MOCOHU

Magyar játék is felkerült a Google éves toplistájára

MOCOHU

Péntektől két antigén gyorsteszt mindenkinek ingyenes lesz Angliában

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This