5.9 C
Budapest
December 5, 2022
2020 – 2022 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
europoli Közélet MAGYARORSZÁG szerbia vízummentesség

Annyi menekültet enged át a határain Szerbia, hogy elvehetik a vízummentességét

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyekért felelős tagja pénteken kijelentette: az Európai Unió nem zárja ki, hogy felfüggeszti Szerbia vízummentességét, amennyiben Belgrád nem szorítja vissza határain az unióba irányuló illegális migrációt.

A svéd biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek luxembourgi találkozóját követő sajtótájékoztatón elmondta: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ígéretet kapott Aleksandar Vucic szerb elnöktől arra vonatkozóan, hogy Szerbia összehangolja vízumpolitikáját az unióssal, „különös tekintettel a burundi, tunéziai és indiai migránsokra”.

Vízum nélkül ugyanis elsősorban kubaiak, indiaiak, burundiak és tunéziaiak érkeznek Szerbiába, és ezen országok állampolgárai egyre gyakrabban adnak be menedékkérelmet az unió területén.

Johansson úgy fogalmazott: nem zárható ki, hogy az EU felfüggeszti Szerbia vízummentességét, de reményét fejezte ki, hogy hatékonyan együtt tudnak működni a szerb hatóságokkal.

Hangsúlyozta: az EU-ban a második világháború óta most a legmagasabb a menekültek száma, beleértve az Ukrajnából érkezett 4,3 milliót is. Hozzátette: az illegális migránsáradat hatalmas mérteteket öltött, megháromszorozódott például a nyugat-balkáni útvonalon érkező illegális bevándorlók száma.

Míg a szíriaiaknak és az afgánoknak gyakran van okuk arra, hogy menedékjogot kérjenek az EU-ban, addig több más nemzetiségű migránst vissza kell küldeni származási országába

– jelentette ki Johansson.

Az EU határvédelmi szervezete, a Frontex legfrissebb jelentése szerint idén ez idáig 228 240 ember próbált meg illegálisan bejutni az unióba, 75 százalékkal több, mint tavaly.

(MTI)

The post Annyi menekültet enged át a határain Szerbia, hogy elvehetik a vízummentességét first appeared on 24.hu.

Related posts

Magyarok készítik A Tanár szlovák, cseh és szlovén változatát is

MO.CO.HU

Kapás rosszulléte mögött autoimmun pajzsmirigybetegség állhat

MO.CO.HU

Több ezer mobilappon keresztül szivároghatnak a felhasználók adatai

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status