10.5 C
Budapest
April 19, 2024
2020 – 2024 © MOCOHU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
aszteroidaMAGYARORSZÁGNagyvilágnasaűrszonda

NASA: letérítettünk a pályájáról egy aszteroidát

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) DART nevű űrszondája sikeresen letérítette pályájáról azt az aszteroidát, amelynek szándékosan nekiütközött szeptember végén – írja az MTI.

A Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroida szűkebb pályára állt nagy testvére, a Didymos körül – ismertette Bill Nelson, a NASA igazgatója kedden. A Dimorphosnak eddig tizenegy órára és ötvenöt percre volt szüksége ahhoz, hogy egyszer megkerülje Didymost. Most ez az idő tizenegy óra huszonhárom percre csökkent.

A DART űrszonda óránként 22 500 kilométeres sebességgel ütközött neki a Földtől 11,3 millió kilométerre keringő Dimorphos aszteroidának azzal a céllal, hogy megváltoztassa a pályáját. A művelet célja az volt, hogy kiderítsék, képesek-e megakadályozni, hogy egy kozmikus objektum elpusztítsa a földi életet.

“Megmutattuk a világnak, hogy a NASA komolyan vehető védelmezője ennek a bolygónak” – hangoztatta Nelson.

A DART űrszondát 2021. november 24-én indították útjára a kaliforniai Vanderberg űrbázisról a SpaceX Falcon-9 rakétájával. Az üdítőautomata nagyságú, 570 kilogrammos szonda 10 hónap alatt tette meg a 11 millió kilométert, hogy összeütközzön a 160 méter átmérőjű, 5 milliárd kilogrammos Dimorphos aszteroidával.

A két aszteroidát két évtizede fedezték fel. A páros először az “ikrek” (Didymos) nevet kapta, később a kisebb aszteroidát Dimorphosnak nevezték el, aminek jelentése “kettős alak”, és arra utal, hogy ez az első égitest, amelyet az emberiség két formában fog megismerni: a becsapódás előtt, ahogy a DART látja, és ahogyan majd az Európai Űrhivatal (ESA) Héra missziója fogja látni néhány évvel később.

The post NASA: letérítettünk a pályájáról egy aszteroidát first appeared on 24.hu.

Related posts

Lázonganak a franciák, de Macron nyeregben, amíg nincs egységes ellenzéke

MOCOHU

„Nekem is megfordult a fejemben, hogy ennyi volt” – így készül az olimpiára Márton Anita és Korpási Bálint

MOCOHU

Katari befektetőkkel társulva venné meg az állam a Budapest Airportot

MOCOHU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This