15.5 C
Budapest
March 28, 2024
2020 – 2024 © MO.CO.HU Magyarország Hírek, Hungary News
Image default
ciszjordániaizraelizraeli-palesztin konfliktusMAGYARORSZÁGNagyvilág

Megint agyonlőtt két kamaszt az izraeli hadsereg Ciszjordániában

Az izraeli erők agyonlőttek két palesztin tinédzsert pénteken az évtizedek óta megszállás alatt tartott Ciszjordániában – közölte a Palesztin Egészségügyi Minisztérium. A Reuters beszámolója szerint Ciszjordánia északi részén Kalkilija városában egy 14 éves tinédzsert öltek meg, egy másik, 17 éves fiút pedig a Ramallah melletti al-Mazra’a al-Garbijah faluban.

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy pénteken rutinműveletet hajtott végre Kalkilija közelében, amikor valaki Molotov-koktélt dobott a katonákra. Ők erre éles lövedékekkel válaszoltak.

A palesztin WAFA hírügynökség arról számolt be, hogy a térségben összecsapások voltak a palesztinok és az izraeli erők között.

Al-Mazra’a al-Garbijahban szemtanúk elmondták, hogy az izraeli katonák tüzet nyitottak a helyi lakosokra az izraeli telepesekkel folytatott összecsapások során, ekkor ölték meg a 17 éves palesztin fiút, egy másikat pedig megsebesítettek.

Az izraeli hadsereg tájékoztatása szerint a zavargók kövekkel dobálták meg a zsidó telepeseket és az izraeli katonákat. Emiatt egy katona könnyű sérülést szenvedett. Erre az izraeli erők a zavargások feloszlatásával válaszoltak „a szokásos eljárásoknak megfelelően”, ide értve az éles lőszerek alkalmazását is. Mindkét incidenst vizsgálják – tette hozzá a szóvivő.

Ezek a bűncselekmények a népünk ellen elkövetett jogsértések és helyszíni kivégzések sorozatába illeszkednek

– mondta Nabil Abu Rudeineh, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője, aki szerint ez a konfliktus kiéleződéséhez, eszkalációhoz vezethet.

Izrael az elmúlt hónapokban igen keményen lépett fel Ciszjordániában, miután városaiban 19 embert öltek meg utcai támadásokban. Izrael fellépése a helyiek ellen látványosan erősödik a november 1-jei általános választások közeledtével.

A konfliktuszónában január óta több mint 80 palesztint öltek meg, köztük fegyvereseket, civileket, újságírókat, de fegyvertelen nőket is. Az Európai Bizottság szerint ez a leghalálosabb év Ciszjordániában 2008 óta.

Az ENSZ adatai szerint idén legalább 20 palesztin kiskorú halt meg a ciszjordániai hadműveletekben.

Izrael egy 1967-es háború során foglalta el Ciszjordániát, Gázát és Kelet-Jeruzsálemet.

The post Megint agyonlőtt két kamaszt az izraeli hadsereg Ciszjordániában first appeared on 24.hu.

Related posts

Fontos változás jön a YouTube-on és a Google Drive-ban

MO.CO.HU

Oxfordban elkezdik kutatni a vakcinamixelést

MO.CO.HU

40 elektromos busz beszerzésével zöldíti a közlekedést a Volánbusz

MO.CO.HU

DMCA.com Protection Status


Pin It on Pinterest

Share This